Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Premiile Sofia Nădejde - Cărţi semnate de Simona Popescu, Lavinia Branişte, Raluca Boantă şi Saşa Zare, câştigătoare

premii sofia nadejde

Cele mai bune scrieri publicate în perioada septembrie 2021 - august 2022 au fost premiate în cadrul Galei Premiilor "Sofia Nădejde" pentru Literatură Scrisă de Femei.

Juriul a fost alcătuit din Cristina Ispas, Andreea Pop, Florina Pîrjol, Cosmin Borza şi Vlad Pojoga.

Cristina Ispas, membră a juriului: „Misiunea oricărui juriu, de a alege din câteva zeci de cărţi doar câteva pe care să le aşeze într-o lumină mai puternică, nu poate fi, în acest context, decât extrem de grea. Nu putem decât spera că toate cărţile scrise de femei vor ajunge, la final, acolo unde trebuie să ajungă, în mâinile cititorilor”.

„După 15 ani, Simona Popescu revine cu un nou volum de poezie. E un prim motiv de bucurie. Al doilea e dat de şansa oferită cititorului de a se (re)întîlni cu frapanta sa originalitate. Avînd certe rădăcini în volumele ei anterioare, imaginarul naturii ajunge în Cartea plantelor şi animalelor la desăvîrşire, într-o structurare savantă, subtilă şi îndeaproape supravegheată. Cu precizarea imediată că e un imaginar al naturii aparţinînd unei poete care vine din cultură şi care a citit cărţile care o glorifică, a văzut tablourile şi filmele care i-au fost consacrate, a ascultat muzica dedicată temei, de unde dimensiunea culturală a volumului. Un volum care, pe de o parte, celebrează felurimea lumii şi a sonorităţilor sale, iar, pe de altă parte, înscenează vulnerabilitatea existenţială şi etică a omului, propunînd, sub un titlu aparent atît de simplu, o complicată ecologie a eului", spune Sanda Cordoş

„Nu ştiu dacă mai există mulţi scriitori în literatura română care să scrie o carte atît de veselă/luminoasă/translucidă/populată/tonică/înfloritoare/foşnitoare despre decepţie/ izolare/ dezamăgire/ prietenie/ depresie/ vârstă/ feminitate/ vulnerabilitate/ trecere şi conştientizarea ei şi alte teme pentru care autoarea alege să nu folosească niciodată cuvintele care se folosesc (şi nu am să le numesc nici eu). În 1997 apărea la Editura Nemira prima ediţie a Exuviilor. Astăzi, Cartea plantelor şi animalelor vine şi face lumină, dus-întors, pe tot drumul literar al Simonei Popescu, drum pe care multiplele ele-însămi se leagă între ele, se ştiu de cînd lumea sau dimpotrivă, se conduc, se însoţesc, se descoperă. Cartea plantelor şi animalelor e acolo unde viaţa şi poezia stau mai mult ca niciodată de aceeaşi parte a drumului, unde il faut cultiver notre jardin e şi despre text, şi despre respiraţia de zi cu zi. Pur şi simplu, o botanică poetică ageless”, spune Svetlana Cârstean.

„Cartea plantelor şi a animalelor” are 5 premii câştigate de la lansare:

• Cartea de Poezie a anului 2021 (Gala Tinerilor Scriitori 2022)

• Premiul RRC pentru Poezie 2022

• Cartea de Poezie a Anului (Festivalul Naţional „George Bacovia” BAC-FEST 2022)

• Premiul pentru poezie la Premiile Observator cultural 2022

• Premiul pentru poezie la Premiile Sofia Nădejde 2022

De asemenea, regizorul Radu Afrim a montat la Teatrul Naţional de la Târgu-Mureş spectacolul "Ierbar", inspirat de volumul de poezie „Cartea plantelor şi animalelor“ de Simona Popescu.

Simona Popescu a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, unde ţine cursuri despre avangardă, postmodernism, literatura experimentală şi cursuri de scriere literară. A publicat volumele de poezie: Xilofonul şi alte poeme (1990), Pauză de respiraţie (împreună cu Andrei Bodiu, Caius Dobrescu şi Marius Oprea, 1991), Juventus, (1994), retipărite parţial în antologia Juventus şi alte poeme (2004) şi integral în colecţia Opera poetica (2021), şi Lucrări în verde. Pledoaria mea pentru poezie, 2006. A scris romanul Exuvii (1997; şapte ediţii pînă în 2021), un volum de eseuri, Volubilis (1998), două cărţi de critificţiune legate de poetul suprarealist Gellu Naum, Salvarea speciei. Despre suprarealism şi Gellu Naum (2000) şi Clava. Critificţiune cu Gellu Naum (2004), şi Autorul, un personaj (teză de doctorat, 2015). A coordonat scrierea romanului colectiv Rubik (2008), semnat de 29 de tineri autori. Poeziile şi romanul ei au fost traduse în mai multe limbi străine.

În cadrul evenimentului ajuns la cea de-a cincea ediţie au fost premiate cele mai bune scrieri publicate în perioada septembrie 2021 - august 2022.

"Zilele Sofia Nădejde" este un proiect iniţiat în 2018 cu o gală a literaturii scrise de femei. În prezent este un microfestival interdisciplinar al cărui scop este promovarea literaturii şi artei realizate de femei.

"Cartea Plantelor şi a animalelor" de Simona Popescu, publicată de editura Nemira, a fost desemnată câştigătoare la categoria Poezie.

Premiul la categoria Proză a fost câştigat de volumul "Mă găseşti când vrei", semnat de Lavinia Branişte.

La categoria Poezie debut, premiul a fost primit de volumul "La marginea bună a corpului", semnat de Raluca Boantă.

Premiul la categoria Proză debut a mers la volumul "Dezrădăcinare", semnat de Saşa Zare.

Angela Marinescu a fost desemnată câştigătoare a Premiului special Scrisul sau viaţa, oferit de echipa Premiilor "Sofia Nădejde".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.