Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presa rusă scrie pe larg! Șeful Ministerului de Externe al R. Moldova: 'Doar 25% dintre locuitorii țării doresc aderarea la NATO'

Guvernul Republicii Moldova
Mihai Popsoi

Doar aproximativ 25% dintre cetăţenii moldoveni se pronunţă în favoarea aderării țării la NATO, iar autoritățile au mult de lucru pentru a se asigura că există sprijinul public necesar pentru acest pas, a declarat vicepremierul și ministrul de externe al republicii Moldova, Mihai Popşoi, luând cuvântul în ședința Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), informează agenția de presă rusă TASS, relatează Rador Radio România.

"Conform sondajelor, aproximativ un sfert din populația Republicii Moldova susține aderarea la NATO. Încă trebuie să lucrăm activ pentru a explica cetățenilor noștri ce înseamnă statutul nostru neutru actual, ce alternative există la statutul neutru" - a spus acesta, răspunzând la întrebarea dacă a sosit timpul ca autoritățile moldovene să inițieze un curs de aderare la Alianță.

Şedinţa a fost difuzată pe canalul de YouTube al APCE. Popşoi a adăugat că Republica Moldova, "în cadrul statutului său constituțional de neutralitate", cooperează cu NATO. În special, Chișinăul participă la programul Alianței "Parteneriat pentru Pace", iar militarii moldoveni, printre altele, servesc pe bază de rotație în cadrul Forței NATO pentru Kosovo (KFOR), a subliniat acesta.

"Este nevoie de discuții publice pe termen lung pentru a construi sprijin și legitimitate democratică în luarea oricărei decizii importante (cu privire la problema neutralității și a aderării la NATO), așa cum se obişnuieşte într-o țară democratică" - a conchis Popşoi.

Amintim că Republica Moldova are un statut neutru, dar din 1994 cooperează cu NATO în cadrul unui plan individual de parteneriat. Președintele republicii, Maia Sandu, face apel la apropierea de NATO, subliniind necesitatea "ruperii stereotipurilor despre Alianță", care, potrivit afirmaţiilor acesteia, sunt "rezultatul manipulării și dezinformării ruse".

Odată cu venirea la putere a Maiei Sandu și a Partidului său Acțiune și Solidaritate (PAS), de guvernământ, în țară au început să se desfășoare exerciții cu participarea militarilor din Marea Britanie, Germania, România și Statele Unite ale Americii, iar autoritățile au sporit cheltuielile pentru nevoile militare și a început să cumpere arme. Adjunctul ministrului de externe al Federației Ruse, Mihail Galuzin, a declarat, într-un interviu acordat Agenţiei TASS din 9 februarie, că în Republica Moldova conducerea doreşte să militarizeze republica și să o transforme într-o "cap de pod anti-rus", după exemplul Ucrainei, dar poporul moldovenesc nu susține astfel de intenții.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.