Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele american, Donald Trump, a aterizat la Varşovia, primul punct al turneului european

abcnews.go.com
trump

Preşedintele american, Donald Trump, a aterizat miercuri seara la Varşovia, începând o vizită de primă importanţă în Europa, unde va participa la summitul G20 de la Hamburg şi va avea o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, transmite AFP preluat de agerpres.

Liderul de la Casa Albă începe, într-o ţară proamericană, turneul său de patru zile din care nu vor lipsi dosare sensibile, între tensiuni transatlantice şi ameninţarea nucleară nord-coreeană, notează agenţia menţionată. 

Preşedintele SUA, Donald Trump, care este însoţit de Melania, soţia sa, fiica Ivanka şi ginerele său Jared Kushner, a fost primit la aeroportul din Varşovia de şeful diplomaţiei poloneze, Witold Waszczykowski, şi de şeful de cabinet al preşedintelui Andrzej Duda, Krzysztof Szczerski.


Climatul acestui turneu, remarcă AFP, este împovărat de testarea rachetei intercontinentale nord-coreene, capabilă, conform experţilor americani, să atingă Alaska şi de tensiunile americano-chineze care decurg din aceasta. 

Preşedintele american şi omologul său chinez, Xi Jinping, vor avea o întrevedere delicată la Hamburg, opiniile lor fiind diametral opuse asupra Coreei de Nord, mai arată AFP. 

Într-un nou tweet, miercuri, Trump a acuzat Beijingul de subminare a eforturilor Statelor Unite prin întărirea schimburilor comerciale cu Phenianul. 

Pe de altă parte, SUA au anunţat miercuri că urmează să depună la ONU, cu susţinerea Franţei, un proiect de rezoluţie care să introducă noi sancţiuni contra Coreei de Nord. 

Vineri, în marja summitului G20, Donald Trump va avea o primă întâlnire bilaterală cu Vladimir Putin, care va fi observată cu atenţie în SUA pe fondul anchetei privind influenţa rusă în anturajul lui Trump. 

Washingtonul afirmă că vrea o relaţie mai "constructivă" cu Moscova, dar relaţiile bilaterale sunt la nivelul cel mai scăzut după întărirea sancţiunilor contra Moscovei pentru rolul său în criza ucraineană şi susţinerea regimului sirian. 

Prima călătorie a lui Trump în Europa, în mai, a scos la suprafaţă o mare neîncredere transatlantică, a doua ar trebui să ducă la o recâştigare a încrederii, mai scrie AFP. 

În Polonia, Trump ar urma să fie primit călduros de conservatorii aflaţi la putere, ale căror idei sunt adesea foarte asemănătoare cu ale lui. 

"După vizita sa dezastruoasă de la Bruxelles şi Taormina, imagini cu conducători europeni surâzători şi mulţimi entuziasmate de discursul său l-ar putea ajuta pe Trump să-şi îmbunătăţească imaginea în ţară", apreciază Piotr Buras, analist la Consiliul european pentru relaţii externe, un think-tank paneuropean.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.