Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele ANAP a anunţat înfiinţarea a trei unităţi centralizate pentru achiziţii publice la nivel local -Acestea au lansat şase proceduri de achiziţie

CCIR
achizitii publice calcule economie

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, Iuliana Feclistov, a anunţat înfiinţarea a trei unităţi centralizate pentru achiziţii publice la nivel local - CJ Harghita, CJ Sibiu şi Primăria Timişoara - precizând că până în prezent acestea au lansat şase proceduri de achiziţie centralizată pentru bunuri şi servicii, fiind semnate, totodată, şi două acorduri cadru cu o valoare estimată de 30 de milioane de lei. Feclistov a mai transmis că prin PNRR România va mai înfiinţa alte patru unităţi centralizate la nivel regional, potrivit news.ro.

Iuliana Feclistov a vorbit, luni, despre înfiinţarea şi operaţionalizarea unor unităţi de achiziţii publice centralizate la nivel local.

“În 2015, în momentul semnării strategiei naţionale, măsura înfiinţării unor astfel de organisme părea un proiect ambiţios, un obiectiv mult prea ambiţios pentru România, dar iată că prin accesarea de fonduri eurpepene şi cu sprjin din partea Băncii Europene de Investiţii, am reuşit astăzi să îndeplinim această măsură şi să reuşim avem înfinţate trei unităţi centralizate pentru achiziţii publice la nivel local”, a explicat Iuliana Feclistov.

Ea a declarat că au fost lansate deja şase proceduri de achiziţie centralizată.

“Pentru cele trei unităţi centralizate (UCA) existente, respectiv Consiliul Judeţean Harghita, Consiliul Judeţean Sibiu şi Primăria Timişoara au fost deja lansate şase proceduri de achiziţie centralizată, achiziţii de bunuri şi servicii, dintre care pentru două deja au fost semnat acordurile-cadru, acorduri cadru cu o valoare estimată la 30 de milioane de lei. Aceste două acorduri cadru au în jur de peste 20 de beneficiari fiecare. În perioada imediat următoare urmează să se semneze alte două acorduri cadru şi acestea având bineînţeles peste 20 de beneficiari. Prin PNRR urmează ca statul român să înfiinţeze alte patru unităţi centralizate la nivel regional, având ca ţintă ca în 2025 statul român să aibă şapte unităţi centralizate operaţionale, nu doar înfiinţate, adică acestea să achiziţioneze şi să ofere bunuri şi servicii în mod centralizat beneficiarilor acestora”, a transmis preşedintele ANAP.

Iuliana Feclistov s-a referit şi la câteva beneficii ale achiziţiilor centralizate.

“Cred că beneficiile pe care le oferă achiziţiile centralizate la nivel local sunt extrem de importante şi pot oferi soluţii eficiente pentru rezolvarea unora dintre problemele cu care ne confruntăm la nivel naţional în acest domeniu al achiziţilor publice. Împreună cu experţii BEI am făcut un adevărat tur de forţă şi în ultimele două luni am organizat la nivel regional 15 conferinţe care au avut scop diseminarea şi conştientizarea autorităţilor locale în ceea ce priveşte avantajele achiziţiilor centralizate. Când vorbesc de beneficii importante mă gândesc că prin folosirea UCA autorităţile reduc costurile. Cu cât cantitatea achiziţionată este mai mare, cu atât puterea de negociere este una ridicată. (…) Un alt beneficiu este că vom reuşi ca în timp să avem documentaţii standardizate pentru că nevoile mai ales când vorbim de servicii şi de produse cu caracter de regularitate sunt întotdeauna aceleaşi, dar vom reuşi să ne creăm achizitori profesionalizaţi pe domenii”, a mai declarat Iuliana Feclistov.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat, luni, cu acelaşi prilej, că prin acest sistem de achiziţii publice s-a putut dovedi nu doar că preţul poate fi mai bun, ci şi calitatea.

“La Consiliul Judeţean Harghita avem o echipă foarte întărită şi ambiţioasă care a încercat şi a reuşuit să implenteze acest nou mod de a colobra şi de susţine şcoli, primării, subunităţi . Am avut beneficiari 21 de unităţi şi au reuşit să finalizăm două achiziţii publice. Prin acest demers am reuşit să dovedim că preţul poate să fie mai bun, dar şi calitatea. Acesta este cel mai important lucru când avem specialişti, avem o metodologie şi o documentaţie bine pusă la punct circarii ne ocolesc şi avem timp să ne ocupăm cu treburi serioase”, a afirmat preşedintele CJ Harghita.

Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, a afirmat, luni, că încă din 2016 la nivelul instituţiei pe care o conduce a fost realizată o achiziţie de centralizată pe energie electrică.

Daniela Cîmpean s-a referit şi la beneficiile acestor achiziţii centralizate.

“Am organizat unitatea centralizată de achiziţii publice în interiroul serviciului de achiziţii publice şi am intrat imediat în proceduri, aveam personal specializat. Am reuşit ca prima procedură urcată pe SEAP să fie cea de papetărie, a doua procedură - pe echipament IT şi avem în derulare procedura pe energie electrică şi gaze. Benefciille sunt foarte multe. La prima achiziţie derulată pe papetărie la nivelul CJ Sibiu şi a celor 22 de instituţii din subordine am realizat o economie de 66 la sută faţă de valoarea estimată pentru această primă procedură de achiziţie. Pe lângă acest fapt, ne bucură că eficientizăm activitatea de achiziţii, economisim foarte mult din timpul alocat pentru aceste proceduri. Această procedură se face într-un singur loc, de două persoane şi nu în 23 de locuri de cel puţin 23 de persoane. Dincolo de profesionalizare şi eficientizare a timpului e important aspectul legat de respectarea legalităţii, nici să vrei nu mai poţi greşi cu aceste proceduri standardizate”, a mai transmis Daniela Cîmpean.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, luni, că trebuie avut în vedere şi cel mai bun preţ într-o achiziţie, nu doar cel mai scăzut preţ.

“Nu vreau să exagerăm aici să cred că dacă vom perfecţiona mecanismul acesta vor reduce cheltuielile cu 100% şi sistemul ne va aduce un beneficiu extins încât să nu mai avem nevoie de bani. Dar cred în acelaşi timp că în perfecţionarea acestui mecanism trebuie să avem în vedere şi faptul că avem nevoie de achiziţii la cel mai bun preţ, nu numai cel mai scăzut pentru că cel mai scăzut ne-a creat de foarte multe ori mereu mari probleme, mai ales în perioadele acestea de criză, fluctuaţii pe pieţele financiare, în mare parte şi-a dovedit slăbiciunea acest sistem. Iniţiativa mi se pare foarte bună şi cred că va duce la nişte rezultate excelente, la creşterea randamantului utilizării fondurilor publice astfel încât să le folosim cît mai bine în interesul satisfacerii nevoielor cetăţenilor”, a transmis preşedintele CJ Vaslui.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.