Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se cere retragerea proiectului prin care Jandarmeria primeşte atribuţii sporite: 'Este nevoie de o clară separare a puterilor'

StirileTVR.ro - Tvr
jandarmeria romana, jandarmi

Preşedintele Comisiei de Apărare a PNL, deputatul Ovidiu Raeţchi, a solicitat PSD să retragă proiectul de lege prin care Jandarmeria primeşte atribuţii în domeniul cercetării judiciare.

"Proiectul de lege susţinut de ministrul de Interne, Carmen Dan, care transformă Jandarmeria în  organ de cercetare judiciară este periculos, neconstituţional şi anti-democratic. Este nevoie de o clară separare a puterilor între cei care asigură ordinea în stradă şi cei care realizează cercetarea penală. În caz contrar, va exista tentaţia ca Jandarmeria să protejeze deciziile colegilor din stradă. O structură cu caracter militar, precum Jandarmenia, nu poate ancheta civili, este un principiu evident. Acesta chiar este un pas concret către un stat poliţienesc, unde libertatea de exprimare poate fi suprimată fără consecinţe. În context, este important de precizat că Ministerul de Justiţie şi Parchetul nu susţin extinderea prerogativelor Jandarmeriei în domeniul judiciar. În plus, doamna Carmen Dan este, din ce ştiu, primul ministru de Interne după Revoluţie care susţine oferirea de atribuţii poliţieneşti - care amintesc de perioada de dinainte de 1989 – jandarmilor. După ce a obţinut controlul asupra DGPI, în urmă cu câteva săptămâni, Carmen Dan vrea şi organ propriu de cercetare judiciară", susţine Ovidiu Raetchi într-un comunicat de presă remis Ştiri pe surse.
Citeşte şi : Lovitură pentru România! Egiptul respinge livrarea a 63.000 de tone de grâu
"Miza acestui proiect de lege este restrângerea libertăţilor civice şi creşterea capacităţii PSD de a suprima manifestaţiile publice. Practic, vorbim despre o creştere continuă a drepturilor structurilor de forţă de a restrânge drepturile cetăţenilor. De aceea, solicit PSD să retragă acest proiect de lege şi să se dezică de el. De asemenea, solicit societăţii civile să ia o poziţie fermă în această chestiune, având în vedere faptul că PSD susţine că are „sprijinul societăţii civile” în acest sens.", completează Raetchi.

Citeşte şi: Vanghelie, APLAUDAT în sala de judecată: 'Vine o vreme când Kovesi și Coldea vor răspunde' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.