Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele FMI, Christine Lagarde: 'Zona euro ar trebui să aibă un buget cu rol de stabilizare şi să simplifice regulile fiscale'

Christine Lagarde

Ţările din zona euro ar trebui să conceapă viitorul buget al zonei euro astfel încât acesta să poată să stabilizeze economia eurozonei şi nu doar să sprijine competitivitatea şi convergenţa sa, a declarat joi preşedintele Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, transmite Reuters, potrivit agerpres.ro.

Aceste declaraţii au fost făcute în aceeaşi zi în care a început o reuniune a miniştrilor europeni de Finanţe, la care se intenţionează să se ajungă la un acord cu privire la principalele linii ale unui buget al zonei euro.

Citește și: A comis-o pentru prima dată de la condamnarea lui Dragnea! Ce a putut să zică Viorica Dăncilă

Cele 28 de state membre care formează Uniunea Europeană au deja un buget UE comun, care este stabilit odată la şapte ani şi este echivalent cu 1% din Venitul Naţional Brut al blocului comunitar. Însă ideea este ca statele membre ale zonei euro (19) să aibă un buget separat care să fie folosit ca un instrument fiscal capabil să intervină în economia zonei euro alături de politica monetară a Băncii Centrale Europene.

"Credem că pe lângă competitivitate şi convergenţă, subiecte care vor domina reuniunea ministerială de astăzi, credem că aceasta nu este suficient, că este nevoie şi de stabilizare", a declarat Christine Lagarde, adăugând că UE ar trebui să îşi simplifice regulile fiscale. "Simplificarea regulilor fiscale ar permite evitarea ambiguităţii şi a spaţiului de manevră. Datoria ar trebui să fie ancora, iar instrumentul operaţional ar trebui să fie cheltuielile publice raportate la PIB", a spus Lagarde.

Citește și: Ion Țiriac aruncă bomba! Acuzații grave la adresa BNR

Miniştrii europeni de Finanţe dezbat de şase luni acest dosar care provoacă o falie între statele din sudul continentului, partizane ale unei solidarităţi mai mari, şi cele din nord, adepte ale rigorii bugetare.

Potrivit unor surse citate de AFP, Franţa şi Germania speră să se ajungă la un compromis european la reuniunea ministerială de joi. Botezat "instrument bugetar pentru competitivitate şi convergenţă", acest embrion de buget al zonei euro are drept obiectiv încurajarea reformelor structurale pentru a creşte competitivitatea în cele 19 state care au adoptat moneda unică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.