Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele francez Emmanuel Macron denunţă discursul care justifică violenţa în Franţa

Agerpres
Emmanuel Macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat cu vehemenţă, în avionul care îl aducea din Israel joi seara, "discursurile politice extraordinar de vinovate" care afirmă că Franţa a devenit o dictatură şi justifică, de fapt, violenţa politică şi socială, potrivit AFP, scrie Agerpres.

"În prezent, s-a instalat în societatea noastră - şi în mod incitator, prin discursuri politice, extraordinar de vinovate - ideea că noi nu am mai fi într-o democraţie, că o formă de dictatură s-ar fi instalat", acuză preşedintele într-un interviu care urmează să fie difuzat la Radio J vineri dimineaţă. 

"Dar să mergi până la dictatură! O dictatură este un regim în care o persoană sau un clan decide legile. O dictatură este un regim unde nu se schimbă conducătorii niciodată. Dacă Franţa este asta, încercaţi dictatura şi veţi vedea! Dictatura justifică ura. Dictatura justifică violenţa pentru ieşirea din ea. Dar există în democraţie un principiu fundamental: respectarea celuilalt, interzicerea violenţei, combaterea urii", a afirmat şeful statului francez. 

Potrivit lui Macron, "toţi cei care în prezent în democraţia noastră tac cu privire la acest subiect sunt complici, astăzi şi mâine, la slăbirea democraţiei noastre şi a Republicii noastre".

Citește și: Un nou elixir de sănătate! Cafeaua cu unt, beneficii uriașe

Întrebat asupra violenţei, şeful statului a considerat că "cele şi cei care susţin această violenţă, cei şi cele care cu cinism uneori o încurajează, cei şi cele care tac fără niciun reproş trebuie să fi uitat un lucru foarte simplu: noi suntem o democraţie". 

"O democraţie este un sistem politic în care ne alegem conducătorii. Este un sistem politic în care sunt aleşi reprezentanţi care vor vota liber legile care guvernează societatea. Aceasta comportă multă exigenţă, ceea ce vrea să spună că libertatea poporului şi suveranitatea sa sunt recunoscute. Dar există şi o contrapartidă, într-o democraţie avem datoria de a-i respecta pe cei care ne reprezintă şi votează această lege pentru că în mod precis avem şi puterea de a-i revoca. Ura este interzisă pentru că avem puterea de a-i schimba", a pledat el. 

Întrebat la revenirea din Israel, unde a participat joi la ceremoniile ocazionate de eliberarea lagărului nazist Auschwitz, preşedintele francez a făcut o analiză a antisemitismului, pe care l-a legat de criza economică şi socială. 

"Toate democraţiile occidentale trec printr-o criză şi este o criză care se amplifică în faţa marilor temeri contemporane", a apreciat el, citând transformarea digitală şi transformarea climatică. Or, potrivit lui, "antisemitismul este forma cea mai avansată, de fiecare dată cea mai radicală a fricii de celălalt".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.