Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele INACO, Andreea Paul: 'Sunt state membre care au legiferat blockchain-ul. Nimic nu s-a întâmplat din acest punct de vedere în România'

criptotendencia.com
monede virtuale criptomonede

România are un ecosistem foarte dezvoltat de blockchain din toate zonele, dar nu există niciun fel de încurajare sau recunoaşterea guvernamentală, a declarat pentru AGERPRES Carmen Holotescu, decanul Facultăţii de Inginerie de la Universitatea Ioan Slavici din Timişoara şi directorul Centrului de Educaţie Deschisă şi Blockchain, relatează Agerpres.

Citește și: Lia Olguța Vasilescu a luat foc după ce a fost demisă: 'Guvern de maneliști care taie pensii și salarii'

"În România avem un ecosistem foarte dezvoltat de blockchain din toate zonele atât în ceea ce priveşte partea de articole şi de jurnal din acest domeniu, de cercetare, tot mai multe cursuri, mai ales masterat, dar şi la nivel de licenţă, apoi sunt multe firme care dezvoltă proiecte şi sunt chiar platforme de blockchain care s-au creat în România", a spus Carmen Holotescu, prezentă la o conferinţă de specialitate.

Ea a enumerat câteva iniţiative din acest domeniu precum cea a lui Mihai Alisie, care, în 2012, a deschis Bitcoin Magazine, un jurnal care se află în topul celor 100 de companii de blockchain din lume sau proiectele Restart Energy, OncoChain, WebDollar, Persona şi compania Modex.

Carmen Holotescu a spus că nu există niciun fel de încurajare sau recunoaştere guvernamentală, cu toate că, scriptic, România este într-un parteneriat european.

La rândul ei, preşedintele INACO, Andreea Paul, a declarat că încă din 2017 Comisia Europeană îşi cheamă statele membre să acţioneze în domeniul acestor noi tehnologii, blockchain-ul făcând parte dintre ele.

"S-a construit şi un observator al blockchain-ului din care România este aproape absentă. Deşi se subcontractează în programare pe blockchain, serviciile pleacă sub branduri străine din mâinile programatorilor români. Tot Comisia Europeană alocă până în 2020 - 340 de milioane de euro companiilor interesate să facă cercetare, să inoveze, să dezvolte aplicaţii pentru economia reală în blockchain. Nici aici nu avem beneficiari companii româneşti, cel puţin până la momentul în care am verificat noi acest lucru. La nivelul instituţiilor publice sunt state membre care au legiferat blockchain-ul, sunt state membre care au optat pentru sistemele de evidenţă publică în domeniul evidenţei persoanelor, în sisteme publice în sănătate, în pensii şi nu numai, în salarizare deopotrivă. Nimic nu s-a întâmplat din acest punct de vedere în România", a spus Andreea Paul.

Ea menţionat că, în educaţie, foarte multe şcoli gândesc acum proiecte pilot pentru emiterea diplomelor şi a actelor de studii în sistem blockchain, astfel încât studentul sau elevul să nu mai fie nevoit să vină fizic la instituţia publică pentru emiterea actelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.