Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Preşedintele parlamentului UE şi Amnesty critica represaliile la adresa mass-media în Turcia

ue turcia ue

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, a criticat aspru Turcia pentru măsurile luate împotriva ziarului de opoziţie Cumhuriyet, declarând că operaţiunea a fost motivată "mai degrabă de consideraţii politice decât de raţiuni juridice şi de securitate", informează luni agenţia DPA. "Reţinerea lui Murat Sabuncu şi a altor jurnalişti de la Cumhuriyet este o altă linie roşie trecută contra libertăţii de exprimare în Turcia", a scris Schulz pe contul său de Twitter, avertizând asupra "polarizării" în Turcia.

Amnesty International a reacţionat de asemenea, declarând că arestarea angajaţilor de la "singurul ziar de opoziţie important rămas face parte dintr-o încercare sistematică şi continuă de a reduce la tăcere toate vocile critice". Organizaţia a atras atenţia totodată că Turcia abuzează de starea de urgenţă decretată. Redactorul şef al ziarului de opoziţie laic Cumhuriyet, Murat Sabuncu, a fost reţinut luni de poliţia turcă, care a operat percheziţii atât la domiciliul acestuia, cât şi la locuinţele mai multor responsabili şi redactori ai publicaţiei, au relatat CNN Turk şi alte canale media turce.

În acelaşi timp, CNN Turk a anunţat că 13 mandate de arestare au fost emise pe numele unor jurnalişti şi responsabili ai ziarului. Ziariştii reţinuţi au fost acuzaţi de colaborare cu gherila kurdă şi cu reţeaua predicatorului Fethullah Gulen, despre care Ankara susţine că s-ar afla la originea puciului eşuat din 15 iulie, în ciuda faptului că cele două mişcări se află la poli opuşi din punct de vedere ideologic, a relatat luni cotidianul turc Hurriyet, citat de EFE. Printre ziariştii reţinuţi se află şi caricaturistul Musa Kart, care a fost denunţat în 2005 de prim-ministrul de la acea vreme, actualul preşedinte Recep Tayyip Erdogan, pentru o caricatură cu Erdogan, prezentat în postura unui motan, însă în urma procesului, primul împotriva unui umorist politic, Kart a fost absolvit. 'De ani de zile transform experienţele de zi cu zi în caricaturi. Dar acum cred că trăiesc chiar în mijlocul unei caricaturi; asta simt', a declarat Musa Kart pentru Hurriyet. El s-a deplasat la redacţia ziarului Cumhuriyet din Istanbul pentru a se preda poliţiei.

Potrivit Hurriyet, ziariştii arestaţi vor petrece cinci zile la comisariatul de poliţie, fără acces la avocaţi, după care vor fi prezentaţi în faţa unui judecător, lucru posibil sub incidenţa stării de urgenţă decretate în iulie după eşecul loviturii de stat şi care a fost prelungită cu încă 90 de zile la jumătatea acestei luni. Toate asociaţiile de ziarişti din Turcia au condamnat arestările, pe care le-au calificat drept 'vânătoare de vrăjitoare', şi au cerut guvernului turc 'să revină la respectarea legii'. Ziarul Cumhuriyet, fondat în 1924, cu un tiraj de 50.000 de exemplare şi cunoscut pentru anchetele sale, a primit în septembrie premiul Right Livelihood Award, înmânat de Suedia, cunoscut şi sub numele de 'Nobelul alternativ', anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.