Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Presupuşii jihadişti arestaţi în Spania au început să vorbească despre atentatele din Bruxelles

The Independent
politie spania

Doi presupuşi jihadişti arestaţi marţi în Spania au recunoscut că se aflau pe aeroportul din Bruxelles în momentul atentatelor din martie 2016, dar au negat orice implicare în atacuri, a anunţat joi justiţia spaniolă, citată de AFP, conform agerpres.

Mohamed Lamsalak şi Youssef Ben Hammou "au recunoscut că se aflau pe aeroport când bombele au explodat. Ei neagă totuşi participarea la atac", a indicat un purtător de cuvânt al Tribunalului Audienţei Naţionale (cea mai înaltă instanţă penală spaniolă), cu sediul la Madrid, şi care se ocupă de cazurile complexe, în special de terorism. Cei doi au fost audiaţi joi de un judecător al acestei instanţe.

Citește și:  Cum arată vasul mioarelor românești, care a scufundat nava spionilor ruși - VIDEO

Cei doi fac parte dintr-un grup de nouă persoane reţinute în noaptea de luni spre marţi la Barcelona şi în regiune după o anchetă efectuată împreună cu justiţia belgiană şi care sugerează posibile legături între acest grup şi persoane identificate în cadrul anchetei asupra atacurilor din Belgia.

La 22 martie 2016, aceste atacuri, revendicate de gruparea Statul Islamic, s-au soldat cu 32 de morţi pe aeroportul Zaventem şi într-o staţie de metrou din Bruxelles.

Poliţia spaniolă a declarat marţi că grupul este format din opt marocani şi un spaniol.

Potrivit purtătorului de cuvânt, ancheta a stabilit că cei doi se aflau la Bruxelles între 16 martie şi 23 martie 2016.

"Ei asigură că au mers la Bruxelles pentru a cumpăra o maşină", a spus această sursă. "Anchetatorii încearcă să afle dacă banii (destinaţi achiziţionării) urmau să servească la finanţarea atentatului sau să faciliteze logistica ulterioară", conform acesteia.

Emmanuel Macron, în război cu presa rusă după ce a fost acuzat că este homosexual

Cei doi bărbaţi, urmăriţi penal pentru "apartenenţă la o organizaţie teroristă" au admis de asemenea că l-au vizitat cu ocazia călătoriei la Bruxelles "pe un văr al autorilor nemijlociţi ai atentatelor, cei doi fraţi care s-au aruncat în aer" cu explozibili pe care îi aveau asupra lor, a adăugat justiţia spaniolă.

Arme de foc, material informatic, bani şi droguri au fost confiscate în urma a 12 percheziţii în cadrul operaţiunii de reţinere a acestora.

Un document aparţinând unuia din cei doi - Ben Hammou - a suscitat interesul deosebit al poliţiei. Este vorba de o "hartă Google Maps", arătând traseul făcut de Salah Abdeslam, singurul supravieţuitor cunoscut al comandourilor care au efectuat atacurile soldate cu 130 morţi la Paris în data de 13 noiembrie 2015.

Arestarea lui Abdeslam a precipitat, între altele, atacurile de la Bruxelles, autorii acestora, care aveau legături cu el, temându-se că vor fi identificaţi.

Pe harta găsită la Ben Hammou apare traseul lui Abdeslam din Germania până la Bruxelles, unde a şi fost arestat la 18 martie.

Muntenegru ratifica vineri aderarea la NATO, pe fondul furiei Rusiei

Vărul celor doi autori ai atentatelor din Bruxelles a avut cheile apartamentului parizian utilizat de atacatorii de la Bataclan, sala de concerte unde 90 din cele 130 de persoane au fost ucise în atentatele din 13 noiembrie 2015.

Cei doi suspecţi, arestaţi preventiv joi, neagă cu toate acestea orice relaţie cu atentatele de la Paris şi Bruxelles, potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Audienţei Naţionale.

Din cele şapte persoane arestate, patru au fost puse în libertate sub control judiciar. Trei au fost încarcerate, dar pentru infracţiuni care nu au legătură cu terorismul.

Spania, a treia destinaţie turistică din lume, a fost pentru moment ocolită de atentatele Statului Islamic care au afectat în special Parisul, Bruxelles şi Berlinul. Doar 160 de combatanţi străini din cadrul Statului Islamic în Siria şi Irak sunt veniţi din această ţară, faţă de peste 1.000 care au părăsit Franţa din 2012.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.