Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prim-ministrul neozeelandez: 'La un an după atacurile de la Christchurch, sunt încă multe de făcut împotriva extremismului'

Radio NZ
Christchurch politia noua zeelanda

Prim-ministrul neozeelandez Jacinda Ardern a recunoscut vineri că mai sunt "încă multe de făcut" pentru a lupta împotriva celor care sunt adepţii supremaţiei albilor, la un an după ce un australian a ucis 51 de musulmani în două moschei din Christchurch, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Şefa guvernului a fost lăudată de comunitatea internaţională pentru gestionarea acestei crize, cel mai grav masacru din arhipelag în mai bine de două secole, atât pentru calmul, cât şi pentru atitudinea sa plină de compasiune faţă de victime, dar şi pentru iniţiativele ei în materie de control al armelor sau de combatere a conţinutului extremist online.

Dar ea a deplâns vineri că unii oameni în Noua Zeelandă continuă să adere la ideologia autorului carnagiului din Christchurch, un australian susţinând că face parte din mişcarea supremaţiei albilor.

"Responsabilitatea noastră este de a combate nu numai faptul că aceste idei există, dar şi ceea ce face posibilă existenţa lor. Sunt încă multe de făcut", a spus dna Ardern, cu două zile înainte de ceremoniile ce vor avea loc duminică pentru a marca un an de la masacru.

Ea a considerat că cea mai bună modalitate de a aduce un omagiu victimelor este de a denunţa rasismul, hărţuirea şi discriminarea.

Vezi și: Veștile PROASTE se țin LANȚ: Alexandru Rafila anunță că numărul de infectări cu coronavirus va CREȘTE

"Oamenii se vor simţi în siguranţă atunci când se simt susţinuţi", a declarat ea. "Când simt că populaţia îi susţine, când nu vor mai resimţi discriminare, nu vor mai auzi remarci neplăcute pe stradă".

Carnagiul de la Christchurch "a schimbat fundamental" Noua Zeelandă, a mai spus ea.

În urmă cu aproximativ zece zile, poliţia a arestat un bărbat de 19 ani pentru ameninţări împotriva uneia dintre cele două moschei atacate.

"Pentru mine este de neînţeles, după tot ce a trăit comunitatea musulmană, că unii oameni (...) încă îi pot ameninţa pe musulmani", a declarat ea.

Prim-ministrul s-a alăturat apoi unei mulţimi de mii de credincioşi în timpul rugăciunii de vineri de la Christchurch. Mulţi musulmani care trăiesc în alte părţi ale Noii Zeelande s-au deplasat special pentru acest eveniment, la aproape un an după atacurile din 15 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.