Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Prima versiune a unei arii cunoscute din opera "Nunta lui Figaro", de Mozart, scoasă la licitație

www.britannica.com
mozart

Prima versiune a unei arii cunoscute din opera "Nunta lui Figaro", de Mozart, estimată până la 500.000 de euro, şi o serenadă de tinereţe a compozitorului vor fi scoase la licitaţie pe 20 iunie, la Paris, anunţă AFP, potrivit news.ro.

Aceste manuscrise fac parte din mii de piese care vor fi licitate la Aristophil, societate franceză aflată în centrul unui scandal de escrocherie.

Estimat între 400.000 şi 500.000 de euro, manuscrisul calificat drept "excepţional" este prima versiune a unei scene din ultimul act al operei "Nunta lui Figaro" (1786). El va fi vândut la casa Ader Nordmann, miercuri.

Intitulate "Scena con Rondo", "aceste patru pagini sunt deosebit de importante penru că arată creaţia lui Mozart care a studiat o pistă pentru o scenă din ultimul act al operei sale", a explicat pentru AFP expertul Thierry Bodin. Compozitorul a renunţat la idee, înlocuind această primă formă, unică, cu binecunoscuta arie "Deh vieni non tardar", adaugă Bodin.

Mozart a conceput această scenă a Susannei, logodnica lui Figaro, ca un acampaniament recitativ, urmat de un rondo (formă muzicală bazată pe alternanţa unui refren).

Al doilea manuscris este un fragment dintr-o serenadă de tinereţe a lui Mozart, compusă la Viena în iulie-august 1773, "probabil la cererea cancelarului regiunii Salzburg, un prieten al familiei Mozart, pentru a celebra finalul studiilor fiului său", explică Bodin.

Citește și: Ultimele 1.064 de sticle ale 'maestrului Pinot Noir-ului' au fost vândute, la Geneva, pentru aproape 30 de milioane de euro

Estimat între 120.000 şi 150.000 de euro, partitura, "de o textură orchestrală rafinată", potrivit casei de vânzări Aguttes, a fost compusă de Mozart pe când avea 17 ani.

Creată în 2003, societatea Aristophil propunea investitorilor să devină proprietari de manuscrise - în proprietate deplină sau în indiviziune, manuscrise pe care firma le răscumpăra după cinci ani cu un preţ majorat cu 40% faţă de cel al pieţei. În total, 850 de milioane de euro au fost obţinuţi din această escrocherie.

Preşedintele-fondator al Aristophil, Gérard Lhéritier, a fost pus sub acuzare în 2015 pentru escrocherie şi pentru înşelătorie.

viewscnt

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.