Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele alegeri palestiniene din ultimii 15 ani. Nepotul lui Yasser Arafat se înfruntă cu Mahmoud Abbas

palestina

Treizeci şi şase de liste de candidaţi au fost aprobate pentru a lua parte la alegerile legislative palestiniene prevăzute să aibă loc în luna mai, primele din ultimii 15 ani, a anunţat Comisia Electorală Palestiniană, informează duminică dpa.

Acest scrutin, ce va preceda alegerile prezidenţiale prevăzute să aibă loc pe 31 iulie, se înscrie în cadrul eforturilor principalelor mişcări palestiniene - Fatah-ul laic al preşedintelui Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi partidul islamist Hamas - de a impulsiona susţinerea internaţională în favoarea unei guvernări palestiniene.

Partidele aveau termen până miercuri pentru a-şi înregistra listele în vederea scrutinului din 22 mai, ce ar urma să permită reînnoirea Consiliului legislativ palestinian, format din 132 de membri.

Numele candidaţilor trebuie să fie publicate pe 6 aprilie, însă Comisia Electorală a anunţat deja pe site-ul său că a aprobat toate cele 36 de liste depuse.

Partidul lui Abbas se confruntă cu o concurenţă din partea mai multor facţiuni disidente, mai ales din partea celei a lui Nasser al-Kidwa - nepotul fostului lider palestinian Yasser Arafat - care a fost exclus recent din Fatah pentru că a criticat clasa conducătoare palestiniană şi care a prezentat propria sa listă, "Libertate".

Această listă este susţinută de Marwan Barghouthi, înalt cadru al Fatah supranumit de susţinătorii săi "Mandela palestinian". El ispăşeşte în prezent în Israel cinci pedepse cu închisoarea pe viaţă în legătură cu atentate anti-israeliene comise în timpul celei de-a doua Intifada (2000-2005).

Chiar dacă Fatah şi Hamas au ajuns la un acord pentru ca palestinienii să poată vota în Cisiordania şi în Fâşia Gaza, incertitudinea persistă în cea ce priveşte votul în Ierusalimul de Est, anexat de Israel. Israelul interzice orice activitate politică palestiniană la Ierusalim, însă responsabilii palestinienii insistă ca votul să aibă loc în partea de est a oraşului, revendicată drept capitală a viitorului lor stat.

Cele mai recente alegeri prezidenţiale palestiniene s-au desfăşurat în ianuarie 2005, iar ultimele alegeri legislative în ianuarie 2006. Scrutinul parlamentar de la începutul lui 2006 a fost câştigat în mod surprinzător de Hamas.

Peste 2,8 milioane de palestinieni locuiesc în Cisiordania şi două milioane în Fâşia Gaza.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.