Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primele condamnări în Franța după atentatul de la Charlie Hebdo

charlie

Justiţia franceză a pronunţat pentru prima dată condamnări pentru susţinerea terorismului, un delict introdus recent în Codul penal francez, după atentatele care s-au soldat cu 17 morţi săptămâna trecută la Paris, relatează AFP.

La Toulouse (sud-vest), un tânăr de 21 de ani a fost condamnat la zece luni de închisoare cu executare după ce şi-a exprimat, într-un tramvai, solidaritatea faţă de autorii atacului de la redacţia revistei satirice franceze Charlie Hebdo, Cherif şi Said Kouachi.

În timp ce călătorea fără bilet, el s-a luat de controlori. "Fraţii Kouachi nu sunt decât începutul, ar fi trebuit să fiu cu ei pentru a ucide cât mai mulţi oameni", a afirmat el.

"Am aplicat pentru prima dată legea din 14 noiembrie 2014 care consolidează dispoziţiile luptei împotriva terorismului", a declarat procurorul Patrice Michel. "Ea trebuie să se aplice la toate nivelurile, este treaba cetăţenilor, dar şi a magistraţilor, nu trebuie să dăm înapoi nici un centimetru". Legea reprimă "susţinerea publică a actelor de terorism".

La Toulon (sud), un bărbat de 27 de ani a fost condamnat luni la un an de închisoare pentru că a publicat pe contul său de Facebook fotografii cu jihadişti şi afirmaţii prin care susţinea atacurile sângeroase de la Paris. El este liber, întrucât procurorul nu a cerut să fie încarcerat imediat. Potrivit avocatului său, bărbatul "voia să facă o glumă, o provocare".

La Strasbourg (nord-est) şi la Nisa, procesele a doi bărbaţi judecaţi pentru acelaşi delict au fost amânate, dar aceştia au fost menţinuţi în detenţie. Primul a postat pe Facebook fotografia unei arme aşezate pe sol, alături de muniţie, şi o frază scrisă de mână: "Sărutări din Siria, bye bye Charlie". Al doilea este acuzat că a strigat de două ori spre poliţişti în faţa unui comisariat dintr-un cartier sensibil: "Sută la sută Kouachi".

Pe de altă parte, mai multe persoane au fost condamnate pentru violenţe la Toulouse şi la Orleans (centru) pentru că au ameninţat poliţişti că îi vor ucide cu puşti Kalaşnikov, arma utilizată de autorii atacurilor de la Paris, scrie mediafax.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.