DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Primul INTERVIU cu Liviu Dragnea. Va fi o tranziție normală între actualul și viitorul Guvern

Inquam Photos / Octav Ganea
Liviu Dragnea

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a acordat STIRIPESURSE.RO primul interviu de după alegerile din 11.12.2016 când PSD a repurtat o victorie clară sub conducerea sa. Președintele PSD susține că a avut o convorbire cu actualul premier, Dacian Ciolos, cu care a convenit o tranziție normală între actualul și viitorul guvern. Discuțiile s-au concentrat pe chestiuni curente legate de anumite reglementări legislative cum ar fi de exemplu nivelul salariului minim pentru anul viitor, dar și posibilitatea ca guvernul în funcție să proroge anumite prevederi din Codul Fiscal.

Vezi și: Care este, de fapt, mesajul transmis de Iohannis/ ANALIZĂ

Iată interviul acordat în exclusivitate STIRIPESURSE.RO:

Reporter: Aţi avut vreo discuţie cu Dacian Cioloş?

Liviu Dragnea: Da, astăzi de dimineaţă am avut o discuţie foarte bună cu Primul Ministru asupra unor reglementări legislative care urmează să fie prorogate, aşa cum s-a întâmplat în fiecare an precum şi despre nivelul salariului minim pentru anul viitor. Am fost de acord cu ceea ce mi-a propus şi susţin acest demers pe care-l consider responsabil. Am fost de acord cu propunerile privind amânarea aplicării acestor măsuri iar în ceea ce priveşte nivelul salariului minim de anul viitor am convenit ca noul guvern să aprobe acest nivel, noi menţinându-ne prevederea din Programul nostru de Guvernare respectiv nivelul de 1450 lei.

 

Reporter: Aţi avut şi dumneavoastră solicitări?

Liviu Dragnea: Sigur, i-am spus domnului Prim Ministru că noi vom aplica strict Programul de Guvernare prezentat în timpul campaniei electorale şi în acest sens i-am solicitat să analizeze posibilitatea prorogării pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Astfel, noi avem în program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018 dar în acelaşi timp păstrarea actualei cote de 20% în 2017 deoarece  considerăm că reducerea doar cu 1 punct procentual a TVA-ului în acest an nu va aduce un avantaj nici companiilor dar nici consumatorilor. De asemenea, în ceea ce priveşte reducerea accizei la carburanţi constatăm că deşi preţul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, în România preţul la pompă este cel mai mare din UE şi aici vorbim de preţul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face să credem că o reducere a accizei fără o discuţie serioasă cu Consiliul Concurenţei riscă să nu ducă la o reducere a preţului pentru consumatorul final.

După ce vom rezolva această situaţie împreună cu Consiliul Concurenţei vom reduce accizele cu 6% de la 1 ianuarie 2018 conform Programului nostru de Guvernare. Un alt punct al discuţiei a fost legat de taxa pe construcţii speciale care va trebui eliminată atunci când marile companii din România vor înţelege că profiturile obţinute în România trebuie plătite aici – mă refer la implementarea Directivei 1164 a CE sau alte măsuri care vor fi aprobate astfel încât companiile să verse impozitele în România dacă ele se realizează aici.

De asemenea, introducerea plafonării CASS nu mai corespunde cu Programul nostru de Guvernare unde vizăm o reducere şi o comasare a contribuţiilor pentru toată populaţia şi mediul de afaceri începând cu 1 ianuarie 2018.

I-am solicitat totodată domnului Premier să facă tot ceea ce se poate pentru a aduce o parte din cheltuielile de anul viitor în acest an. Aici vorbim de plata arieratelor, subvenţii agricole sau chiar contribuţia României la bugetul Uniunii Europene. Am solicitat lucrul acesta deoarece este clar că în acest an spaţiul fiscal rămas este mult peste ţintele stabilite la început de an. A rămas că dumnealui analizează şi ne va da un răspuns.

 

Reporter: Cum apreciaţi acest demers al Premierului Dacian Cioloş?

Liviu Dragnea: Încă o dată vreau să remarc atitudinea pozitivă şi responsabilă a Premierului Dacian Cioloş care chiar dacă probabil a fost supărat după aflarea rezultatului alegerilor de duminică s-a gândit în primul rând la stabilitatea economică a ţării pentru 2017 preferând spre deosebire de alţii calea dialogului şi nu aceea a unui conflict inutil, asigurându-mă totodată de deschidere pentru o totală colaborare în realizarea unei tranziţii normale de la Guvernul actual către viitorul guvern aşa cum de altfel şi noi am procedat la investirea guvernului Cioloş.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.