Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul satelit de explorare solară al Chinei a înregistrat o reuşită în cercetarea erupţiilor solare

www.libertatea.ro
explozie solară, soare

Primul satelit de explorare solară al Chinei a surprins de pe orbită linia spectrală solară H-alfa, ceea ce poate furniza informaţii importante despre caracteristicile erupţiilor solare, a anunţat vineri un reprezentant al Administraţiei Spaţiale Naţionale din China (CNSA), informează agenţia Xinhua.

A fost pentru prima dată când lumea a văzut linia spectrală solară H-alfa pe orbită, a declarat Zhao Jian, directorul Sistemului de Observare a Pământului şi Centrului de Date al CNSA, în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Beijing.

"Linia spectrală solară H-alfa a putut fi detectată anterior doar de pe Pământ, însă datele sunt discontinue şi instabile din cauza perturbaţiilor atmosferice", a spus Zhao, adăugând că aceşti factori instabili pot fi înlăturaţi prin detectarea cu ajutorul unui satelit de pe orbită, potrivit Agerpres.ro.

Pe baza observaţiilor şi imaginilor de înaltă rezoluţie realizate cu ajutorul satelitului, oamenii de ştiinţă pot obţine cu mai multă precizie date referitoare la schimbările de temperatură şi velocitate din atmosfera Soarelui în timpul erupţiilor solare şi pot furniza date esenţiale pentru studierea procesului dinamic şi a mecanismului fizic al acestor evenimente, a explicat Zhao.

Satelitul, denumit Xihe după zeiţa Soarelui care a creat calendarul în mitologia antică chineză, a fost lansat în spaţiu în octombrie anul trecut.

După mai bine de trei luni de teste şi experimente pe orbită, satelitul a fotografiat Soarele de peste 290 de ori, a spus Zhao.

O serie de realizări tehnologice şi ştiinţifice efectuate cu ajutorul satelitului vor fi prezentate oficial la sfârşitul acestui an, a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.