Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme în Venezuela: Organizarea referendumului anti-Maduro în acest an se complică

alegeriVenezuela

Autorităţile electorale din Venezuela au amânat marţi, până la sfârşitul lunii octombrie, ultima etapă de colectare a semnăturilor necesare organizării unui referendum de revocare a preşedintelui Nicolas Maduro, făcând aproape imposibilă desfăşurarea consultării populare în 2016, relatează AFP. Chestiunea calendarului este crucială pentru opoziţie, care a iniţiat proiectul referendumului: dacă va fi organizat până la 10 ianuarie 2017 şi va avea succes, vor fi organizate noi alegeri. După această dată, preşedintele, dacă va fi revocat, îl va putea desemna pe vicepreşedinte în locul său.

"Dacă toate condiţiile cerute de lege sunt îndeplinite (...) colectarea semnăturilor a 20% (din electorat, adică patru milioane de semnături - n.r.) va avea loc la sfârşitul lunii octombrie", a anunţat preşedinta Consiliului Naţional Electoral (CNE), Tibisay Lucena, în cadrul unei conferinţe de presă. Ea a precizat că odată ce această strângere de semnături, ce se va desfăşura într-un interval de maximum trei zile, va fi realizată, CNE va avea 28-29 de zile pentru a verifica semnăturile. Dacă CNE le va valida, "referendumul de demitere va fi organizat în 90 de zile după convocarea sa", a indicat ea, ceea ce ar putea uşor amâna consultarea în 2017. Coaliţia de opoziţie Masa Unităţii Democratice (MUD, centru-dreapta), care promovează referendumul, acuză CNE că serveşte interesele guvernului şi că face tot posibilul pentru a amâna acest proces.

De altfel, întregul proces a trebuit să urmeze o adevărată cursă de obstacole, opoziţia fiind deja nevoită să adune circa 2 milioane de semnături, dintre care 400.000 au fost validate de CNE după o lungă perioadă de audit. Pentru revocarea lui Nicolas Maduro va trebui ca la referendum să se depăşească scorul pe care el l-a obţinut la ultimele alegeri prezidenţiale, în 2013 - 7,5 milioane de voturi. Conform institutului de sondare a opiniei publice Venebarometro, 64% dintre electori (12 milioane) ar vota împotriva sa, într-un context de extremă nemulţumire populară din cauza crizei, economia ţării prăbuşindu-se odată cu căderea preţului la petrol, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.