Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme pentru Kovesi: Italia contestă 'procedura netransparentă' de selectare a viitorului procuror-şef european

Kovesi PE

Ministrul Justiţiei din Italia, Alfonso Bonafede, îşi exprimă nemulţumirea cu privire la lipsa transparenţei în procesul de selecţie a viitorul procuror-şef european, poziţie pentru care Laura Codruţa Kovesi este favorită.

„Procedura de selecție a procurorulu-șef european a ajuns la trio-ul final. Am exprimat deja toate îngrijorările țării noastre cu privire la o procedură nu foarte transparentă, prin care a optat pentru o listă scurtă de trei nume, în timp ce ar fi avut posibilitatea de a indica cinci nume, care ar fi urmat să fie prezentate Parlamentului European. Aceasta a afectat Italia, care avea patru nume din 11 în ultima listă scurtă. Cu această restrângere, nu a intrat niciunul dintre candidații noștri”, a declarat la Bruxelles ministrul italian, potrivit ANSA şi gazetaromaneasca.com.

CITEȘTE ȘI: Remedii naturale: Plantele care combat stresul și anxietatea

„Nu a ajuns în trio-ul final nici unul dintre candidații noștri, toți cu o mare greutate și autoritate, competență și experiență. Am exprimat deja public toate perplexitățile mele și țara noastră a cerut explicații în toate locurile oficiale, solicitând chiar completări ale motivației”, a explicat ministrul.

„Procurorul Public European este o oportunitate fundamentală pentru dezvoltarea cooperării judiciare la nivel european, dar vrem să fie respectate toate procedurile și normele care duc la identificarea numelor care ocupă roluri importante și, în acest sens, am solicitat o mai mare transparență și vom continua să facem aceasta pentru ca procuratura europeană să fie un pas înainte, nu unul înapoi”, a avertizat Bonafede.

„Ne așteptăm să vedem evoluțiile, dar Europa este conștientă de aceste preplexități, fără a intra pe fondul evaluării celor trei curricula selectate. Am fi preferat să existe o listă mai mare și o mai mare transparență în selecție”, a mai declarat Bonafede.

CITEȘTE ȘI: Creierul preferă ciocolata. Reputatul profesor neurolog Vlad Ciurea ne dezvăluie toate secretele

Având în vedere că Laura Codruţa Kovesi este candidatul ales de comisiile parlamentare pentru funcţia de procuror-şef european, iar Consiliul UE a stabilit ca Jean-François Bohnert să fie desemnat pentru şefia Parchetului UE, o negociere va avea loc între Parlament şi Consiliu, pentru a ajunge la un consens.

Parchetul European, care ar urma să fie operaţional în 2020, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activităţi teroriste.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

EPPO va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Citește și: De ce gălbenușul ouălor fierte ÎN EXCES devine gri-verzui? .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.