Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procuror DIICOT: 'Bica mi-a cerut să interceptez 3 afacerişti şi încerca să dicteze cursul anchetei'

alina bica

Un nou termen în dosarul ANRP1 a avut loc astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În timpul depoziţiilor, un procuror DIICOT a fost audiat în calitate de martor şi a spus că fosta sa şefă, Alina Bica, făcea presiuni pentru interceptarea operativă a trei oameni de afaceri, Valentin Vişoiu, Gheorghe Daniel şi Adrian Andrici, chiar dacă nu exista temei legal pentru acest demers.

Un alt martor din acelaşi dosar a povestit că a vândut un teren în Snagov şi că în biroul notarului unde s-a legalizat tranzacţia se afla soţul Alinei Bica, iar acesta “părea direct implicat în tranzacţie”.

Citeşte şi: Rudele victimelor accidentului MH17, APEL la Putin: 'Fii bărbat și recunoaște'

Ionel Tudosan, procurorul DIICOT, a spus că în 2014, a fost chemat de două ori de Alina Bica, care i-a cerut să iniţieze operaţiunile de supraveghere pentru cele trei persoane. Dosarul celor trei afacerişti i-a fost înmânat de Biroul de Prevenire a Spălării Banilor şi primise deja o sesizare din partea SRI. În urma cercetărilor, existau suspiciuni privind posibile fapte ilegale pe bursă, în valoare de 22 de milioane de lei.

Citește și: Președintele care l-a numit 'fiu de curvă' pe Obama șochează din nou: Se compară cu HITLER

"Mi-a cerut să-i interceptez pe cei trei. Am discutat de două ori cu ea, m-a chemat cu dosarul. I-am explicat că nu am cu ce să mă prezint în faţa judecătorului pentru mandate de interceptare a convorbirilor telefonice. Nu înţelegeam de ce îmi indică cum să fac anchetă în dosar”, a arătat procurorul Tudosan în declaraţia sa de martor, dată în dosarul privind despăgubirile de la ANRP acordate lui Gheorghe Stelian pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro".

Citește și: Victor Ponta îl 'deconspiră' pe Dacian Cioloș

Un alt martor, Mihai Gabriel Nicolae, a povestit în faţa instanţei cum a ajuns în posesia unui teren din Ghermăneşti, pe malul lacului Snagov, depsre care procurorii spun că ulterior ar fi ajuns în proprietatea Alinei Bica, prin diverşi intermediari.

"Un prieten mi-a zis de terenul de pe malul lacului Snagov, teren ce urma să fie cumpărat împreună cu Ionuţ Florin Mihăilescu. Prietenul m-a întrebat dacă vreau o parte din lotul lui. Urma să plătesc 10.000 de euro pentru 1.000 de metri pătraţi”, a spus martorul, care a precizat că a fost vecin de bloc cu Mihăilescu.

Ionuţ Florin Mihăilescu este fostul consilier apropiat al Alinei Bica.

"Nu am ştiut că Bica să fi fost printre cumpărătorii terenului. Pe vânzător l-am văzut la notariat. Era mama lui Alin Cocoş".

Citește și: Peste 200 de deținuți au EVADAT dintr-o închisoare din Brazilia

Nicolae a menţionat că după un an a vândut parcela sa din teren lui Mihăilescu, Anei Popa, sora acestuia şi către tatăl lor. Surprinzător a fost că la momentul tranzacţiei, în biroul notarului se afla şi Bebe Bica, soţul Alinei Bica.

Următorul termen în dosarul “ANRP 1” va avea loc pe 7 octombrie, când va fi audiat un alt procuror, dar şi mama lui Alin Cocoş, cea care a vândut prima dată terenul din Snagov.

Citeşte şi: Kovesi, reacție la amenințările lui Traian Băsescu

Fosta şefa a DIICOT, Alina Bica, a fost trimisă în judecată de DNA, fiind acuzată că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro. Conform rechizitoriului, în 15 martie 2011, Alina Bica, Crinuţa Dumitrean, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Cătălin Florin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Oana Vasilescu, Dragoş George Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu. Prin acest raport, valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei. "Aceasta reprezintă o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu această suma în dauna bugetului de stat şi a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian şi alte persoane", susţin procurorii DNA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.