Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorul general ucrainean: `Putin va fi judecat pentru crime de război`

ukrinform
andrii kostin

Procurorul general ucrainean s-a aflat la Bruxelles pentru a le cere miniștrilor de justiție din UE să sprijine eforturile țării sale de a urmări penal crimele de război comise de Rusia în Ucraina, relatează Euronews citat de Rador Radio România.

Angajamentul este de a căuta probe și de a investiga cazul, ''având în vedere că Putin trebuie să fie urmărit penal și judecat pentru crime de război'', susţine Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei,

''Cazul va fi investigat și, când va veni momentul, Putin va fi urmărit și judecat de Curtea Penală Internațională sau de o instanță specială'', a spus luni Kostin într-un interviu pentru Euronews.

"Este obligația noastră în calitate de procurori să documentăm toate probele (...) și să construim un dosar împotriva lui Putin. Aceasta este obligația noastră și ne angajăm să o respectăm".

Investigațiile privind crimele de război din Ucraina

Ucraina investighează în prezent 123.000 de crime de război comise de când Rusia și-a început invazia pe scară largă în februarie 2022. Printre acestea se numără uciderile fără discernământ, tortura, violența sexuală și răpirea a aproximativ 20.000 de copii ucraineni, o crimă nemaivăzută pe teritoriul european de la Al Doilea Război Mondial.

Într-o mișcare profund simbolică, joia trecută Lituania a acuzat trei militanți pro-ruși pentru crime de război în regiunea Donețk şi pentru uciderea regizorului de film lituanian, Mantas Kvedaravičius, la Mariupol, în aprilie 2022.

Potrivit Procurorului General, astfel de angajamente din partea altor jurisdicții naționale sunt cruciale. Peste 20 de țări au deschis investigații similare, unele bazate pe jurisdicția universală.

Curtea Penală Internațională (CPI), cu sediul la Haga, a emis un mandat de arestare pentru președintele Putin, însă nu are jurisdicție asupra crimelor de agresiune ruse, deoarece nici Ucraina, nici Rusia nu sunt părți ale tratatului său fondator, Statutul de la Roma.

Aproximativ 40 de țări sunt în discuții pentru a înființa o instanță specială pentru crima de agresiune.

Între timp, procurorul ucrainean este sprijinit de echipe din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România și Statele Unite pentru a investiga cazuri, documentând dovezi ale atrocităților.

Dosarul include crimele odioase comise în Bucea, un oraș din regiunea Kiev unde în aprilie 2022 au fost masacraţi sute de civili. Potrivit lui Kostin, aceste crime au devenit un tipar recurent în toată Ucraina ocupată.

''Rușii au continuat să comită aceleași crime (ca și în Bucea) în alte părți ale Ucrainei ocupate'', a explicat el.

"Bucea nu este despre o unitate militară care şi-a pierdut minţile. Este vorba despre o politică, despre un model", a adăugat Kostin, susținând că un număr similar de victime ale violenței sexuale au fost identificate la Herson, în sud, și la Harkov, în nord-est.

Procuratura ucraineană investighează în prezent 274 de cazuri de violență sexuală semnalate în timpul războiului. Victimele unor astfel de infracțiuni beneficiază de sprijin medical și psihologic de specialitate din partea unor echipe dedicate.

Copiii ucraineni ar trebui repatriați ''necondiționat''

Se estimează că de la începutul războiului au fost duși cu forța în Rusia 20.000 de copii, unii ''au dispărut'' pur şi simplu din taberele de vară, iar alții sub pretexte medicale. Mulți au fost ''reeducați'' și adoptați de părinți ruși.

Kremlinul susține că aceste răpiri fac parte din ''măsurile de evacuare'', pentru a asigura siguranța minorilor ucraineni care trăiesc în zonele din prima linie.

''Pot să spună ce vor, dar aceasta este o crimă de război (...) și este deja concluzia preliminară a Curții Penale Internaționale'', spune Kostin. Prin adopţia copiilor ucraineni, unii dintre aceştia fiind prea mici pentru a înțelege de unde provin, Rusia ''le șterge istoria și identitatea'', a adăugat el.

''Facem apel la liderii lumii să solicite public întoarcerea copiilor ucraineni'', a explicat el, adăugând că Națiunile Unite ar putea ''juca un rol mult mai activ''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.