Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorul Monica Macovei a emis un mandat de arestare la Mineriada din ’90!

revista presei

Evenimentul Zilei:

Au trecut 25 de ani de la Proclamația de la Timișoara și curând se împlinesc tot atâți de la Mineriada din iunie 1990... O apreciez pe Monica Macovei pentru multe lucruri bune făcute pentru reformarea justiției și pentru spiritul bătăios, dar, de dragul adevărului istoric, trebuie să contrapun declarației ei ceea ce am consemnat eu, ca ziarist, în urmă cu aproape 18 ani, în mai 1997, într-o sală de ședință din Parchetul General. Scrie Monica Macovei pe blogul său: „Eu am refuzat să emit vreun mandat de arestare, dar alți procurori au dispus arestarea unora dintre demonstranți”. Se referă la momentul în care polițiștii și jandarmii au intrat în forță peste protestatarii din Piața Universității, în zorii zilei de 13 iunie 1990. I-au scos din corturile amplasate în fața Teatrului Național, i-au bătut, i-au urcat în camioane și i-au dus la o unitate militară de la Măgurele sau, așa cum spune doamna Macovei, „și pe la diverse secții de miliție din București, inclusiv din sectorul 1”. Ea activa în acea perioadă la Procuratura sectorului 1 și avea ca atribuție emiterea de mandate de arestare la solicitarea polițiștilor de la „Cercetări penale”. Trebuie spus că, în anii 90, procurorii puteau, conform legii, să emită mandat de arestare pentru 5 sau 30 de zile, fără avizul judecătorului. Iar unii dintre ei au fost chemați de oamenii cuplului instalat la putere, Iliescu-Roman, să definitiveze din punct de vedere legal ceea ce făcuseră forțele de ordine ale ministrului Chițac, în zorii zilei de 13 iunie. Și au semnat mandate de arestare în alb... Pe 23 mai 1997, în prezența presei, a răbufnit și problema mandatelor de arestare emise de procurori pentru cei reținuți de polițiști în Piața Universității, după ce generalul Chițac dăduse ordin să fie împrăștiați manifestanții, în 13 iunie. Așa am aflat că procurorii Țuculeanu și Macovei au emis și ei mandate. Primul - multe, Monica Macovei, doar unul! Procurorul general Nicolae Cochinescu a decis ca Monica Macovei și Gheorghe Mocuța (procurori cu care nu s-a înțeles de la începutul venirii lui în Parchet) „să facă ancheta și să prezinte concluziile în termenii legii”. Cinci zile mai târziu, pe 28 mai 1997, Monica Macovei și-a dat demisia, iar din 1 iunie a părăsit efectiv Parchetul, alipindu-se prietenei ei de atunci, RenateWeber, la conducerea APADOR-CH.

Romania Libera:

Împinse la acţiune de apropierea Rusiei de propriile lor graniţe, într-un moment de divizare în sânul Uniunii Europene, România şi Polonia îşi asumă mai mult decât o agendă bilaterală îndrăzneaţă. De fapt, aduce mai degrabă cu o scuturare pe ultima sută de metri a Vechii Europe, a cărei trezire la realitate devine esenţială. E un moment unic pentru Varşovia şi pentru Bucureşti. E un moment aparte şi pentru Washington, care, timp de decenii, colabora cu Vestul ca să împingă Estul, nu invers... Spre deosebire de alte vremuri, de data asta prospeţimea de care e nevoie pentru a readuce Europa în simţiri nu se mai originează în Vest, ci adie dinspre Est. Nu, însă, dinspre tot Estul, ci dintr-o fracţie a sa - Polonia şi România. Partea bună a lucrurilor este că ambele ţări sunt cele mai mari şi mai strategic amplasate din fostul spatiu comunist (excludem Ucraina, căci vorbim aici de UE). Practic, la Varşovia şi la București găseşti azi ceea ce nu poţi să vezi la Paris, Berlin, Roma, Madrid, Budapesta, Praga, Bratislava ori Sofia: anti-putinism profund, analize adecvate asupra războiului din Ucraina şi a perspectivelor lui, perceperea corectă a revizionismului rusesc, inapetenţă totală de a-i face concesii, angajament neechivoc faţă de NATO şi Statele Unite. Atenţie, neechivoc! Chiar daca nu se pot compara cu marile puteri din Europa, nu înseamnă că Polonia şi România pot fi considerate cantităţi neglijabile în ecuaţia stabilităţii din regiune. Din contră, azimutul lor euro-atlantic şi cele câteva atuuri geoplitice pe care, totuşi, le au, plus potenţialul lor le conferă suficientă soliditate pentru a juca rol de avanpost strategic. Un avanpost începând de la care să poată fi relansată lupta împotriva tendinţelor expansioniste ale Rusiei lui Vladimir Putin.

Digi24:

DNA cere Parlamentului aviz pentru reţinerea şi arestarea senatorului PSD Dan Şova. „Acest ins a mințit la televizor, cu o liniște, fără să-i tremure glasul, fără să clipească, în stil Ponta, partenerul și amicul său politic”, a comentat jurnalistul Cristian Tudor Popescu, precizând că Dan Șova este doar „un trepăduș sinistru”: „Acest ins a mințit la televizor, cu o liniște, fără să-i tremure glasul, fără să clipească, în stil Ponta, partenerul și amicul său politic în momentul în care a apărut la referendum în 2012. Domnul acesta a apărut atunci: Am vești bune! 53%, s-a terminat! Băsescu a plecat, victorie! Acest băiat, aruncat în funcțiile astea de la partid, l-ați văzut și cum vorbește la televizor, este dispus la orice: la diversiune, la deziformare, la minciună sfruntată pentru a face pe plac partidului, pentru a urca. Apoi apare dând dovadă nu numai de minciună, ci și de prostie agresivă. Când apare același domn la televizor și face considerații despre Holocaust, despre uciderea evreilor în România. Și ne spune el că n-a fost așa. Iată, astea sunt antecedente. Nu știu dacă e vinovat. Dar în orice caz la DNA nu a ajuns un înger pogorât din cer”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.