Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorul Oana Schmidt-Hăineală, în echipa de conducere a DIICOT. Prima reacţie a fostei şefe a CSM

vocea.biz
oana schmidt-haineala

Procurorul Oana Schmidt-Hăineală, fost preşedinte CSM, preia funcţia de consilier al procurorului-şef al DIICOT, Felix Bănilă, la o zi după ce Secţia pentru procurori a CSM a avizat numirea acesteia la DIICOT, ca urmare a promovării probei interviului. Informaţia a fost confirmată pentru STIRIPESURSE.RO de reprezentanţii DIICOT.

Oana Schmidt-Hăineală a ocupat anterior funcţia de şef al Corupului de control al Ministerului Justiţiei. Mutarea acesteia la DIICOT reprezintă o adevărată lovitură de imagine pentru structura de parchet, într-o perioadă în care cealaltă direcţie specializată din Ministerul Public, DNA, se află într-un evident declin. Tot o funcţie de consilier al şefului DIICOT ocupă şi Mariana Alexandru, fost procuror la DNA, unul dintre cei mai respectaţi anchetatori din România, cu 30 de ani de activitate fără achitări.

CITEȘTE ȘI: Arme împotriva răcelii: Ceaiurile mai puţin cunoscute care întăresc sistemul imunitar

Potrivit OUG 78/2016 pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), instituţia "este condusă de un procuror-şef, asimilat prim-adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Procurorul-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism este ajutat de 2 procurori şefi adjuncţi, asimilaţi adjunctului procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi de 2 consilieri, asimilaţi consilierilor procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie".

Plecarea Oanei Schmidt-Hăineală din Ministerul Justiţiei vine în contextul în care se discută despre posibilitatea adoptării unei ordonanţe de urgenţă care să permită depunerea de contestaţii în anulare împotriva tuturor hotărilor adoptate de completurile de 5 judecători de la ÎCCJ, din ultimii 4 ani.

"Pentru mine este o provocare profesională şi personală să lucrez la nivelul conducerii unei structuri specializate a Ministerului Public. Sper ca toată experienţa dobândită în cei 21 de ani de carieră să reprezinte un atu în exercitarea atribuţiilor", a declarat Oana Schmidt-Hăineală pentru STIRIPESURSE.RO.

Oana Schmidt-Hăineală a mai ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei, de unde a fost revocată în 2017, în contextul scandalului OUG 13, la cererea procurorului general Augustin Lazăr. În luna iulie, Curtea de Apel Bucureşti a decis, în primă instanţă, obligarea Consiliului Superior al Magistraturii la plata a 30.000 de lei daune procurorului Oanei Schmidt-Hăineală pentru că i-a fost revocată abuziv detaşarea la Ministerul Justiţiei.

În luna septembrie, STIRIPESURSE.RO a dezvăluit că DNA i-a deschis un dosar Oanei Schmidt-Hăineală chiar în perioada în care aceasta era preşedintele CSM. Se întâmpla imediat după instalarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al DNA. Astfel, DNA s-a sesizat din oficiu în 2013, pentru un presupus abuz în serviciu, a ținut cauza deschisă peste cinci ani, situaţie care a blocat acceasul Oanei Schmidt-Hăineală la funcţii de conducere în sistem. Apoi, în vara anului 2018, dosarul a fost clasat pe motiv că fapta nu există.

CITEȘTE ȘI: Şase motive să consumi dovleac. O adevărată comoară în lupta cu îmbătrânirea .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.