Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producătorii de armament, supuşi unor presiuni de întreprinderi americane după carnagiul cu puşca de asalt în Florida

www.naplesnews.com
atac armat liceu Florida feb 2018

Arătaţi cu degetul după carnagiul comis cu puşca de asalt soldat cu 17 morţi într-un liceu din Florida, producătorii americani de armament, aflaţi deja într-o situaţie financiară dificilă, se confruntă de-acum cu neîncrederea marilor întreprinderi, care au început să se distanţeze de ei, scrie AFP, conform news.ro.

Supuse presiunii populare pe reţele de socializare, companiile de închieriere de maşini Hertz şi Enterprise (Alamo,National), asigurătorii Metlife şi Chubb şi societate de securitate informatică Symantec nu mai vor să fie asociate cu NRA, puternicul lobby al armelor de foc.

Aceste societăţi au pus capăt, una după alta, începând de vineri, parteneriatelor lor cu NRA. În cele mai multe cazuri, aceste parteneriate aveau la bază multiple avantaje acordate membrilor NRA care voiau de exemplu să închirieze o maşină, să ia avionul sau să obţină o anumită asigurare.

”Reacţiile clienţilor ne-au determinat să ne revizuim relaţiile cu NRA”, a anunţat pe Twitter First National Bank of Omaha, unul dintre cei mari emiţători de carduri de credit în Statele Unite.

Companiile aeriene Delta Air Lines şi United Airlines au anunţat sâmbătă pe Twitter că-şi anulează reducerile acordate până acum membrilor NRA. Ele au cerut în comunicate separate lobbyului armelor de foc să şteargă de pe site-ul său informaţiile despre tarifele lor preferenţiale.

Iar una dintre cele mai mari bănci americane, Bank of America, a anunţat că îşi reexaminează relaţiile cu producătorii de armament.

”Ne alăturăm altor grupuri din sectorul nostru, pentru a vedea ce putem  să facem pentru a opri tragedia atacurilor armate sângeroase”, a declarat banca pentru AFP.

Ea va ”scădea numărul limitat al clienţilor săi care produc puşti de asalt de uz nemilitar, pentru a vedea cum pot ei să contribuie la această responsabilitate împărtăşită”.

”Există (în prezent) numeroase reacţii ostile” faţă de industria armelor, a declarat pentru AFP Jeff Pistole, un vânzător de arme din Arkansas (sud). "La început, oamenii (producătorii) declarau că «cu Trump preşedinte, nu suntem îngrijoraţi»” de o înăsprire a reglementării armelor de foc.

Însă, dinamica s-a schimbat, în opinia sa, după atacul comis pe 14 februarie de un tânăr în vârstă de 19 ani la fostul său liceu din Parkland. El a ucis 17 persoane, cei mai mulţi tineri.

EFECTUL CLINTON

În mod tradiţional, vânzările de armament cresc, în Statele Unite, după un atac armat, de teama unei înăspriri a reglementărilor, însă cererea scade la loc adesea imediat, pentru că aceste condamnări politice nu sunt urmate de măsuri concrete, rezumă Pistole.

Însă, de această dată, unii elevi scăpaţi cu viaţă au devenit în câteva zile figurile mişcării naţionale spontane care îi interpelează pe aleşi, pentru ca să acţioneze în vederea unei înăspriri a legislaţiei cu privire la armele de foc.

Supus unor presiuni, Donald Trump a cerut Departamentului Justiţiei să îmbunătăţească verificările antecedentelor psihiatrice şi juridice a cumpărătorilor de arme de foc. El s-a declarat în favoarea unei creşteri a vârstei legale la cumpărarea anumitor arme.

Acţiunile producătorilor de armament au fost afectate, pe Wall Street. Acţiunea Sturm Ruger a pierdut 4% din valoare pe bursă de la 14 februarie, a American Outdoor Brands - cunoscută în trecut sub numele de Smith & Wesson - s-a depreciat cu 5,8%, iar a Vista Outdoor Inc, specializată în muniţie, 6,1%.

Societatea americană de investiţii BlackRock, unul dintre marii acţionari la American Outdoor Brands, Sturm Ruger şi Vista Outdoor, a anunţat că va discuta despre atacul armat din Florida cu cei trei producători.

Aceste presiuni au loc într-o perioadă cât nu se poate mai rea în sector, care se confruntă cu dificultăţi, marcate de desfiinţări de locuri de muncă şi reduceri de activitate în fabrici.

Afectată de o datorie colosală, Remington Outdoor, o societate fonată în urmă cu peste 200 de ani, ia în calcul să depună bilanţul în zilele următoare.

Sturm Ruger a desfiinţat în 2017 aproximativ 700 de locuri de muncă. Cifra sa de afaceri a scăzut cu 22%, iar profitul cu 40%, din cauza unei scăderi a preţului armelor.

Industria deţine stocuri importante, adunate înainte de noiembrie 2016, de teama unei viztorii a lui Hillary Clinton, care s-a declarat în favoarea unor legi mai restrictive cu privire la armele de foc, potrivit unor experţi.

”Concurenţi au încercat să se adapteze unei scăderi a cererii” scăzând preţurile, explică Christopher Metz, noul CEO al Vista Outdoor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.