Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producţiile agricole din Bistrița-Năsăud diminuate cu 5 până la 15% faţă de anul trecut, de inundații și apoi de secetă

seceta

Temperaturile scăzute, inundaţiile, dar şi seceta au afectat, în acest an, producţiile agricole ale fermierilor din judeţul Bistriţa-Năsăud, diminuările fiind între 5 şi 15% faţă de anul precedent, potrivit datelor comunicate, luni, AGERPRES, de către şeful Direcţiei Agricole, Nuţu Tabără, potrivit Agerpres.

"Cam toate producţiile sunt cu o diminuare între 5 şi 15% faţă de anul 2019, din cauza temperaturilor scăzute, inundaţiilor, secetei, dar sunt producţii mulţumitoare. La ţară, au diminuare mai mare; fermierii mai mari au producţia mai bună pentru că au şi soiuri mai bune, adaptate pentru inundaţii, pentru secetă, pentru zonă", a explicat Tabără.

La porumb, unde recoltatul nu s-a încheiat încă, se estimează o producţie medie de 5.800 kilograme la hectar, fiind cultivate, în total, 18.640 de hectare.

Alte 1.140 de hectare au fost cultivate cu floarea soarelui, fiind obţinută o producţie medie de peste 2.500 kilograme la hectar.

Gest insolit la Vatican: Papa Francisc îi îndeamnă pe credincioşi să-şi plăteacă dările

În ceea ce priveşte viţa-de-vie, viticultorii au raportat că recolta din acest an este una foarte bună, producţia medie estimată fiind de 6.400 kilograme la hectar, cu un total de 368 de hectare cultivate.

Potrivit lui Nuţu Tabără, cei care deţin marile plantaţii de viţă-de-vie din zonele Lechinţa, Teaca, Dumitra, Cetate şi Jelna se aşteaptă la producţii medii mult mai mari, între 8.000 şi 9.000 de kilograme la hectar.

Pentru livezile de măr, care ocupă 4.671 de hectare, producţia medie estimată este de 7.800 de kilograme.

Şeful Direcţiei Agricole Bistriţa-Năsăud spune că şi lucrările de însămânţare de toamnă sunt avansate: la grâu, din cele 3.200 de hectare, sunt finalizate însămânţările în procent de 66%; la triticale - 1.260 de hectare, 65% finalizate; la secară şi rapiţă, procentele de însămânţare sunt de peste 85%, în timp ce la orz s-a ajuns la 97,5%, iar la orzoaică sunt deja finalizate lucrările.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.