Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profesionalizarea terorismului

Pana acum lumea pe care o consideram civilizata - din care facem parte si noi - era obisnuita cu un tip de terorism oarecum individualist. Grupuri sau grupari de dimensiuni relativ restranse actionau zonal, pentru a obtine anumite beneficii sau pentru a influenta anumite decizii. In general, cei care puneau in aplicare actul terorist erau sinucigasi fanatizati, care piereau odata cu victimele lor. Liderii acestor retele erau cunoscuti sau macar intuiti. La fel intentiile lor si modul de operare. Inclusiv atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA s-au inscris oarecum in acest sablon, chiar daca erau gandite si puse in aplicare la o scara mai mare. Au urmat, tot in aceeasi filosofie, atentatele de la Madrid si Londra. Desi ne-au socat, riscurile acestui tip de atentate puteau fi minimizate, deorece structurile tarilor care se simtau vizate stiau oarecum la ce tip de parametrii sa fie atente.

Din pacate, atentatul terorist de la Paris depaseste sablonul terorismului "rudimentar" si intra in zona unei activitati profesioniste. Este prima data cand persoane care urmeaza sa puna in aplicare un atentat terorist actioneaza cu intentia clara de a-si executa misiunea fara sacrificiu personal. Dispozitivul in care au actionat, luciditatea si precizia, numarul de gloante trase in masina politiei franceze si modul in care sunt grupate acestea, dar si alte elemente care reies din imaginile prezentate la televiziuni, arata un tip de actiune specific unor persoane cu pregatire militara, care stiu exact ce fac. Calculat si cu sange rece. Nu este o reactie spontana a unor indivizi care, surprinsi de politie, trag in disperare de cauza rafale de gloante in toate directiile.

Semnalul de alarma este cu atat mai mare cu cat acesta noua actiune terorista , cu accente vadit profesioniste, vine pe fondul aparitiei unei formatiuni teroriste de tip statal - autointitulatul Stat Islamic.

Ramane de vazut cat de profunda va fi transformarea si profesionalizarea terorismului, care tinde sa intre in filosofia unor actiuni specifice mai degraba statelor, decat unor organizatii de sine statatoare.

O astfel de dezvoltare a terorismului, prin introducerea unor elemente de organizare, prognoza si executie de tip statal ne poate atrage atentia si spre alte aspecte care acum nu sunt chiar atat de evidente. Este posibil ca in acesta noua paradigma sa apara profesionalizarea serviciilor destinate sustinerii unui stat terorist si in alte domenii : culegerea de informatii, reprezentarea intereselor pe plan extern, zona de IT si comunicatii sau intrarea in sfera marilor finante.

Desigur, toate aceste potentiale dezvoltari par acum doar teoretice. Dar daca… ?

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.