Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PROGNOZA CFA: Contracţie economică de 5% în 2020, curs de schimb de 5 lei/euro în 12 luni

incont.stirileprotv.ro
curs valutar leu, euro

Analiştii financiari estimează deprecierea leului până la un curs mediu de 5,0102 lei/euro în următoarele 12 luni, în timp ce rata anticipată a inflaţiei va înregistra o valoare medie de 2,68%, potrivit Asociaţiei CFA Society.

Datele colectate de CFA arată că, pentru orizontul de 6 luni, toţi analiştii incluşi în sondajul lunar anticipează un curs de 4,9398 lei/euro.

“Toţi participantii la sondaj anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni comparativ cu valoarea actuala. Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9398, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0102 lei pentru un euro” , spun analiştii CFA, conform Mediafax.

Citește și: Decizie de ULTIMĂ ORĂ în Spania: ce OBLIGAȚIE au românii care vor să intre în țară

Indicatorul CFA România de încredere Macroeconomică a fost lansat de către CFA Romania în luna mai 2011 şi reprezintă un indicator prin intermediul căruia asociaţia doreşte să cuantifice anticipaţiile analiştilor financiari cu privire la activitatea economică în România pentru un orizont de timp de un an.

Este de remarcat ca peste 60% dintre participantii la sondaj considera pretul proprietatilor imobiliare din marile orase ca fiind supraevaluat.

În ceea ce priveşte indicatorul de Incredere Macroeconomica pentru luna octombrie, acesta a scazut fata de luna anterioara cu 2,3 puncte pana la valoarea de 32,1 puncte, iar fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul a scazut cu 22,4 puncte, evoluţie datorată componentei de conditii curente a Indicatorului.

Astfel, Indicatorul conditiilor curente a scazut fata de luna anterioară cu 13,2 puncte, pana la valoarea de 19,9 puncte, iar fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul conditiilor curente a scazut cu 45,2 puncte.

Indicatorul anticipatiilor a crescut cu 3,2 puncte fata de luna anterioara, pana la valoarea de 38,2 puncte, iar fata de aceeasi luna a anului anterior, Indicatorul anticipatiilor a scazut cu 11,0 puncte.

Începând cu luna aprilie acestui an, CFA Society a interogat analiştii şi cu privire impactul crizei coronavirusului asupra economiei nationale, iar răspunsurile centralizate pentru luna octombrie arată că cea mai mare parte dintre respondenţi (peste 67%) anticipează că durata impactului economic al cornavirusului se va resimti puternic pana in T3/ 2021, în timp ce deficitul bugetului de stat pentru anul 2020 a atins valoarea medie a anticipatiilor de 8,6%.

În acelaşi timp, datele sondajului arată că economia va scădea cu 5% în 2020, în timp ce rata somajului va atinge o valoare medie de 6,7% la finalul anului.

Pentru anul 2021, anticipatiile de evolutie in termeni reali a PIB sunt de plus 2,9%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.