Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PROIECT: Deținuții au dreptul de a participa la funeraliile unui membru de familie

inchisoare puscarie gratii

Consacrarea dreptului persoanei private de libertate de a participa la funeraliile unui membru de familie şi stabilirea unei proceduri pentru exercitarea acestui drept sunt prevăzute într-o propunere legislativă înregistrată la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, informează agerpres.ro

"În prezent, legea nu consacră un astfel de drept, ci doar o facultate a agenţilor statului, care au în custodie persoana, de a permite sau nu participarea la funeraliile unui membru de familie. Din acest motiv persoanele private de libertate sunt supuse unui tratament inuman constând în traume psihice puternice pe care le suferă în urma refuzului acordării unei 'învoiri' în astfel de situaţii, refuz care are la bază inexistenţa unui drept în acest sens", se arată în expunerea de motive a propunerii legislative iniţiate de un grup de parlamentari din întreg spectrul politic.

ALERTĂ - Robert Cazanciuc, numit șef la Comisia Juridică din Senat, în locul lui Șerban Nicolae


Permisiunea de ieşire din penitenciar se acordă pentru participarea pe teritoriul ţării a persoanei condamnate la înhumarea unui membru de familie. 

"Persoanele condamnate au dreptul de a participa la înhumarea sau incinerarea soţului sau soţiei, a unui copil, părinte, frate sau soră, ori bunic sau bunică. Permisiunea de ieşire din penitenciar se acordă pentru participarea pe teritoriul ţării a persoanei condamnate la înhumarea membrului de familie. Solicitarea pentru ieşirea din penitenciar va fi însoţită de precizarea de către deţinut a locului din ţară unde urmează să se deplaseze şi a itinerariului urmat. Verificările în privinţa cazului de deces invocat în cererea de acordare a permisiunii de ieşire se efectuează de conducerea penitenciarului în cel mult 24 de ore de la formularea cererii. Dacă verificările nu se finalizează în termen de 24 de ore, permisiunea va fi acordată", se precizează în completările propuse la Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Cioloş mută DECISIV: Anunţul făcut de fostul premier


Potrivit propunerii legislative, învoirea se acordă pe o durată de cel mult 5 zile, iar conducerea penitenciarului va asigura paza pe toată durata permisiunii de ieşire pentru condamnatul cu risc în cazul ieşirii din penitenciar. 

"Imposibilitatea acordării pazei condamnatului nu constituie un motiv pentru respingerea cererii de învoire. Formularea cu rea credinţă de cereri (n.r. - pentru ieşirea din penitenciar) constituie abatere disciplinară foarte gravă'', prevede proiectul. 

Acelaşi drept este prevăzut şi pentru persoanele arestate preventiv şi pentru cele internate. 

"Nu beneficiază de acest drept persoanele arestate preventiv pentru participarea la săvârşirea faptei care a produs decesul pentru care se solicită permisiunea de ieşire din arest. Pe durata învoirii sunt interzise contactarea sau purtarea de discuţii cu orice persoană implicată, în orice calitate, în cauza în care s-a dispus arestarea preventivă, precum şi orice acţiune care ar conduce la îngreunarea, tergiversarea sau zădărnicirea urmăririi penale. Încălcarea acestei interdicţii constituie abatere disciplinară foarte gravă", se stipulează în propunerea legislativă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.