Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proiect pentru scoaterea din zona ariilor protejate a trei hidrocentrale începute și blocate. Florin Spătaru: Este o soluție bună pentru mari consumat

Guvernul Romaniei
florin spataru

Social-democrații au depus în Parlament un proiect de lege pentru scoaterea din zona ariilor protejate a trei hidrocentrale începute și blocate. „Intervenția asupra mediului a fost făcută. Păsările care s-au speriat s-au mutat 500 de metri mai încolo”, spune Daniel Zamfir.

„Suntem, în acest moment, ca marii consumatori să-și amâne investițiile pentru că trebuie să plătească prețuri mari la energie. Nu mai avem timp să amânăm finalizarea unor investiții prin care putem mări capacitatea de producție la nivel național. Avem nevoie de soluții pe termen lung. Deficitul de energie și criza se cifrează la 20% din cantitatea de energie pe care România o produce. Trebuie să revenim la normalitate, trebuie repornim motoarele economiei prin creșterea producției de energie”, spune Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Social-democrații au depus un proiect de lege pentru eficientizarea și operaționalizarea unor proiecte începute în anii 2000 și care în prezent sunt blocate, respectiv hidrocentralele de la Răstolnița, începută în 1989 și finalizat în proporție de 92%, respectiv Bumbești și Dumitra din Valea Jiului.

„Soluțiile ar fi deblocarea acestor investiții printr-un proiect de lege care să ducă la soluții energetice, la energie în plus pentru consumatorii finali și pentru industrie”, a adăugat Spătaru.

Senatorul PSD Daniel Zamfir a explicat că proiectul propune redefinirea ariilor protejate.

„Vom scoate din zona ariilor protejate acele obiective de investiții hidrotehnice care au fost începute anterior datei 29 iulie 2007, dată la care s-au constituit acele arii protejate”, potrivit lui Zamfir.

El le-a răspuns și reprezentanților organizațiilor de mediu.

„Eu sunt unul care, vă spun sincer, iubesc foarte mult mediul, iubesc animalele, iubesc păsărelele , iubesc peștișorii... absolut tot. Dar, să fim foarte onești în această discuție, intervenția, așa acum contestă cei de la organizațiile nonguvernamentale, intervenția asupra mediului a fost făcută. Acel baraj a fost construit. Păsările care s-au speriat s-au mutat 500 de metri mai încolo. Faptul că noi acum, pe o investiție deja făcută, pe o intervenție făcută, doar dăm drumul să curgă apa ca să producem curent electric, nu cred că mai poate fi pusă în discuție o agresiune asupra mediului. Repet, ea deja a fost făcută la toate cele trei obiective. Construcția a început acum 20 de ani. Ca atare, de defrișat s-a defrișat, de făcut barajul s-a făcut... Să trăim în această situație aberantă, în care să nu putem da drumul pur și simplu la apă prin acele turbine ca să producem curent electric mi se pare că e absolut aberant”, afirmă Zamfir.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.