Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Protecția Consumatorilor îi avertizează pe români: geluri, dezinfectanți și măști neconforme vândute pe piață

Inquam Photos / Octav Ganea
coronavirus dezinfectant

ANPC a notificat RAPEX - Sistemul de schimb rapid de informații privind produsele periculoase între Comisia Europeană și statele UE, pentru două tipuri de măști, precum și alte 2 alerte pentru geluri/dezinfectanți pentru mâini, informează Mediafax.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a participat, reprezentând România, alături de alte 22 de state membre la o acțiune comună, coordonată de testare, inițiată de Comisia Europeană, desfășurată în perioada iulie 2020 – iulie 2021, privind produsele conexe COVID-19 vândute consumatorilor, respectiv măști de protecție, geluri/dezinfectanți pentru mâini și mănuși de protecție, în cadru unei acțiuni care s-a numit „CASP Corona 2020”.

România a transmis spre testare, prin intermediul ANPC, următoarele produse: 3 tipuri de măști de protecție; 3 tipuri de geluri/ dezinfectanți pentru mâini; 2 tipuri de mănuși de protecție.

Pentru fiecare tip de produs asociat COVID-19, activitatea de testare a laboratorului din Danemarca, acreditat în proiect, s-a concentrat pe următoarele criterii: pentru măști: laboratorul a verificat penetrarea filtrului sau, alternativ, capacitatea de filtrare a scurgerilor spre interior; pentru geluri și dezinfectanți pentru mâini: conținutul substanței active biocide declarate și autorizate (conferind eficacitatea dezinfectantă), verificat prin determinare prin cromatografie sau test colorimetric; pentru mănuși: prezența substanțelor chimice periculoase, pătrunderea lichidelor, permeabilitatea substanțelor chimice prin mănuși și protecția acestora împotriva virușilor.

2 tipuri de măști de protecție nu au trecut testele, un tip de mască a trecut. La geluri/dezinfectanți pentru mâini, 2 tipuri nu au trecut testele, un tip a trecut. La mănuși de protecție, 2 tipuri au trecut testele.

În urma rezultatelor testelor primite de la laboratorul, ANPC a notificat RAPEX - Sistemul de schimb rapid de informații privind produsele periculoase între Comisia Europeană și statele membre UE, sistemul validând 2 alerte pentru tipurile de măști ce nu au trecut testele de laborator, precum și alte 2 alerte pentru gelurile/dezinfectanții pentru mâini ce nu au trecut testarea. Totodată, comisarii ANPC s-au asigurat că operatorii economici au retras voluntar de la comercializare toate aceste tipuri de produse care s-au dovedit a fi neconforme, în urma testelor efectuate.

Obiectivul principal al acestui proiect coordonat al CE a fost de a oferi autorităților de supraveghere a pieței coordonarea și expertiza necesare, să asigure organizarea logistică completă a tuturor pașilor necesari pentru efectuarea testelor necesare într-un mod armonizat asupra produselor conexe COVID-19 găsite pe piața unică. Scopul final al acțiunii este de a disemina rezultatele proiectului și riscurile identificate către părțile interesate relevante și creșterea gradului de conștientizare a consumatorilor, operatorilor economici și publicul larg, în general.

Acțiunea și-a propus să abordeze pericolele identificate într-un mod coordonat printr-o activitate de testare comună și să utilizeze rezultatele pentru o comunicare direcționată către consumatorii europeni, cu un accent special pe sfaturi pentru consumatorii care cumpără aceste tipuri de produse.

Vezi și: Protecția Consumatorilor anunță controale în perioada următoare pentru supravegherea pieţei produselor alimentare şi a magazinelor

România, prin Serviciul Armonizare Europeană și Parteneriat (SAEP) din cadrul ANPC a participat la această acțiune comună a Comisiei Europene alături de Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Islanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia (în total 23 de State Membre).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.