Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD, ALDE și PNL critică Guvernul. Cum se apără acesta

dialogcivic.gov.ro
guvern sigla

Cu cât se apropie mai mult alegerile parlamentare, cu atât Guvernul Cioloș este atacat din mai multe părți. Motivele sunt multe, pornind de la atenția media și creșterea notorietății prin prisma adversarului de calibru reprezentat de Guvernul tehnocrat și până la un posibil ordin de partid, care dorește să anihileze șansele lui Cioloș de a rămâne premier și după alegerile generale.

Cu cât se întețesc atacurile la adresa Guvernului, cu atât reprezentanții acestuia își arată colții mai des, într-o manieră reactivă. Dacă ofensiva purtată de Cristian Ghinea este de notorietate, în ultima perioadă au ieșit la rampă și alți tehnocrați.

Mă refer aici la consilierul de stat Cătălin Drulă, cu o postare care s-a rostogolit mult pe Facebook, însumând peste două mii de distribuiri și trei mii de aprecieri, în care îi demonta fiecare argument al lui Victor Ponta, în încercarea acestuia din urmă de a se lăuda cu performanțele în materie de autostrăzi.

Autostrăzile lui Ponta, spulberate de Drulă

Au urmat în zilele următoare ieșiri la rampă din partea ministrului Justiției, Raluca Prună, a ministrului Energiei, Victor Grigorescu și a ministrului Agriculturii, Achim Irimescu. Dacă ministrul Justiției și cel al Agriculturii se luptă cu adversari clasici ai guvernului tehnocrat, PSD și ALDE, Grigorescu trebuie să răspundă criticilor venite din tabăra liberalilor.

Ministrul Justiției a reacționat, printr-o postare pe Facebook, la declarația lui Victor Ponta, în care a catalogat-o pe Raluca Prună drept stalinistă:

Un tip pe nume VV Ponta ma face stalinistă. Din nou, a suta oară. Mai bate câmpii și cum ca aș fi membru ISIS. Am predat filosofie politică, nu voi zăbovi: l-aș fi pus să repete anul. Pentru delir ideologic. Suntem însă în alt joc și el e (încă) în politica mare. Îl anunț public - ca avocat intrat pe bune în profesie, ca pentru toate calomniile îl voi invita de azi înainte să probeze în instanță astfel de afirmații. Poate își ia un avocat neintrat pe ușa din dos în barou, ca argumentele formulate de unul singur nu conving oameni raționali, care au silogismul acasă și care cunosc rigorile legii. Pe cei mulți, scârbiți de cum sunteți reprezentați, de aici și de aiurea de prin exilul global, vă invit la reflecție: nu cumva meritam mai mult decât un rebut intelectual de acest tip?! Hai să dăm delete, putem, e o chestie utilitaristă (pt VV Ponta, asta e o chestie legată de număr, vă explic gratis)

Postarea acesteia a strâns, la zece ore de la publicare, peste o mie de distribuiri și aproximativ patru mii de aprecieri. Este important de precizat acest lucru, poate într-o pondere mai mare decât la politicieni, deoarece tehnocrații nu se bucură de vreo structură de partid, care să aprecieze și să distribuie la ordin mesajele acestora.

Achim Irimescu are și el, pe Facebook, un schimb acid de replici cu Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii și copreședinte ALDE. Daniel Constantin vorbește despre „Guvernul Zero”, aluzie la slaba performanță în atragerea de fonduri europene, iar Irimescu amintește despre performanțele negative ale copreședintelui ALDE în funcția de ministru. Nu în ultimul rând, fiecare dintre cei doi se luptă în a-și acorda meritele pentru banii europeni intrați în România în domeniul agriculturii.

Astfel, Daniel Constantin a declarat că „Ministrul Ghinea gestionează fondurile europene alocate Romaniei, altele decât cele pentru agricultura! Pentru acestea, absorbția este ZERO! Adică exact ce susține Corina Crețu, explicând pentru ministrul începător și ce înseamnă absorbție. Îl informez pe domnul Ghinea că fondurile absorbite ca plăți interimare, la care face referire - 57 mil euro - sunt pe Agricultură!!! Adică în ograda colegului Irimescu. Iar aceștia au intrat în conturile statului din proiectele pe PNDR datorita felului în care guvernul precedent a gestionat acest program pe vremea în care am fost ministru.” - pentru declarația completă, intrați aici.

În răspuns, Irimescu susține că „Daniel Constantin continuă sa facă afirmații care nu au niciun sâmbure de adevăr, în speranța ca ar putea face fermierii sa uite ca el este de fapt "artizanul" întârzierii plaților, deși toți fermierii știu acest lucru! De fapt singurele lucruri notabile prin care Daniel Constantin s-a făcut remarcat la Ministerul Agriculturii au fost: dezangajarea sumei de circa 1 miliard euro din fondurile FEADR (AFIR) precum și penalizări de sute de milioane de euro și întârzierea plăților directe pe FEGA (APIA) cu 7 luni de zile.” - pentru declarația completă, intrați aici.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a fost acuzat ieri, printr-un comunicat de presă semnat de organizația PNL Gorj, că se află pe statul de plată al Complexului Energetic Oltenia și din această cauză, fiindu-i cerută demisia.

În replică, Victor Grigorescu îi acuză pe liderii PNL Gorj că se simt îngrijorați de situația Complexului Energetic Oltenia doar în momentele când îmbracă hainele de politicieni, în restul timpului, din postura de afaceriști, realizând afaceri colosale cu CEO:

Mi se cere demisia din Gorj! Nu e prima oară și sunt convins că nu va fi nici ultima oară. (...) Liderii politici din Gorj descoperă cu uimire că CEO e într-o situație financiară grea. Sigur că în calitate de afaceriști onești care au făcut afaceri colosale cu Complexul Energetic Oltenia nu aveau de ce să se îngrijoreze că propriile lor acte afectează compania și angajații ei. Grija aceasta îi macină doar când îmbracă haina de politician. Ipocrizia îngrijorărilor politice din Gorj îmi amintește, ca într-un plagiat simbolic, de sfatul sulfuros de acum câțiva ani prin care ni se cerea să ne ”întărim” statul. Ei bine, da, domnilor, ne întărim companiile acum și primii care pierd de data aceasta sunt politicienii conectați la țeava de bani.

Este de așteptat ca în perioada următoare, atacurile la adresa Guvernului Cioloș să se înmulțească, la fel cum se va întâmpla și cu numărul celor care le realizează. Pe de cealaltă parte, dorința de a-și „apăra moștenirea” îi va face și pe tehnocrați să iasă la rampă din ce în ce mai des. Astfel, deși nu joacă un rol principal, membrii guvernului Cioloș, care se bucură de un grad ridicat de încredere, pot avea, prin conflictele în care se implică, o influență importantă în alegerea pe care românii o vor face la parlamentarele din iarnă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.