Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD – în avangarda revigorării modelului social european

deputat Andrei Sava

Acum an de zile scriam tot aici despre provocările politice și doctrinare cu care se va confrunta PSD după alegerile sale interne (http://www.stiripesurse.ro/legatura-dintre-dragnea-i-hollande-renzi-sigmar-gabriel-corbyn-pablo-iglesias-sau-tsipras_968200.html). Chiar dacă nu am anticipat momentul ”Colectiv” (cine ar fi putut să o facă?) și anul pierdut al guvernării tehnocrate, analiza mea s-a dovedit corectă și rezistă din prisma ideilor și acum, cu mai puțin de 50 de zile înainte de alegerile parlamentare. PSD  a luat la acel moment decizia corectă prin susținerea lui Liviu Dragnea ca președinte și prin consolidarea sa ca partid al stângii democratice care respinge elemente populiste și demagogice. În toată această perioadă, indiferent de obstacolele survenite, PSD  a reușit să câștige extrem de convingător alegerile locale (inclusiv Primăria Bucureștiului și a tuturor celor șase sectoare), să domine categoric toate sondajele de opinie înainte de parlamentare și să fie singurul partid capabil să prezinte un program de guvernare fundamentat pe cifre și politici măsurabile. Cu alte cuvinte, într-o mare de iluzii și proiecte contrafăcute în cine știe ce laboratoare, PSD  a rămas partidul serios și responsabil în care au încredere românii pentru o guvernare eficientă și în interesul lor.

Nu este până la urmă de mirare că acest PSD redinamizat sub conducerea președintelui Dragnea este unul din partenerii cei mai solizi și credibili ai proiectului Social-Democraților europeni de revigorare politică a brandului Stângii în Europa, și implicit a modelului social european care a fost de aproape 60 de ani liantul familiei europene sub diferitele ei denumiri. Zilele trecute, președintele Dragnea și liderul grupului Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Gianni Pittella, au găzduit la București un eveniment cheie în acest proiect de relansare a Social-Democrației europene, conferința ”Relaunching Europe” care a reunit cetățeni, specialiști din întreaga Europă, precum și reprezentanți ai societății civile.  Proiectul este fundamentat de realități sumbre cu care se confruntă Europa astăzi dacă avem în vedere că la acest moment sunt peste 21 milioane de persoane în căutarea unui loc de muncă. Dacă ne focusăm pe România, vedem din cifrele Eurostat că 37% din populație este supusă riscului sărăciei și excluziunii sociale, în timp ce ANAF ne anunță că 1 miliard de euro a fost scos din țară în ultimii 5 ani de către multinaționale prin diverse metode la limita legii. Sunt doar 2 exemple de anomalii și dezechilibre de care reprezentanții Dreptei ”din amintiri” (PNL-PDL) și cei ai Dreptei ”contrafăcute” (Cioloș et co.) nu vorbesc în discursurile lor goale de conținut, dar despre care PSD vorbește în programul său de guvernare.

Din acest punct de vedere, aș recomanda observatorilor scenei politice românești și tuturor cetățenilor interesați să analizeze atent programele prezentate de partide, să le compare, să își pună întrebări privind sustenabilitatea lor. Programul PSD este din această perspectivă unul atent articulat, cu cifre și fundamente clare, cu proiecții serioase și fără abordări populiste. De aceea, pe lângă măsurile active propuse pentru creșterea cu 1 milion a românilor din clasa de mijloc în perioada 2016-2020 (adică a celor cu salariu de peste 1000 de euro brut), crearea a peste 850 mii de locuri de muncă până în 2020, reducerea ratei șomajului înregistrat sub 3,5% până în 2020, reducerea numărului de persoane cu risc de sărăcie sau excluziune socială cu 1,5 milioane până în 2020 sau reducerea decalajelor de dezvoltare între mediul rural și cel urban cu cel puțin 15%, PSD are curajul de a identifica și noi canale de atragere a veniturilor la bugetul de stat prin măsuri precum introducerea unui mecanism de taxare a profiturilor în sectorul resurselor naturale sau stoparea externalizării profiturilor de către firmele multinaționale începând cu 2018.

Și prin această abordare programatică PSD demonstrează că se află în avangarda relansării unui model social european ținut în viață în principal de familia social-democrată europeană. Evenimentele politice ale ultimilor ani, începând cu criza economică din 2009 încoace și culminând cu Brexitul și criza migrației, au subminat proiectul social-democrat european și au creat un culoar favorabil dezvoltării unor noi clivaje centrate în jurul fracturii sistem conservator, de dreapta vs. anti-sistem, populist, naționalist. La baza acestei polarizări stă în primul rând atitudinea cetățenilor față de globalizare și a consecințelor sale, inclusiv legate de creșterea inegalităților economice și sociale, pe fondul crizei economice și al antidotului prelungit al austerității. Chiar dacă în România nu regăsim încă aceste provocări, este remarcabil că actuala construcție programatică a PSD rezonează cu cele mai noi idei promovate în câmpul de gânfdire social-democrat european. Recomand în acest sens un text fundamental pentru noua gândire a social-democrației europene, și anume ”Social-Democrația care va veni” (https://www.socialeurope.eu/wp-content/uploads/2016/10/OccPap11-final.pdf) al reputaților oameni politici Poul Nyrup Rasmussen (premier al Danemarcei 1993-2001, președinte PES 2004-2011) și Udo Bullmann (actualul lider al SPD –social-democrații germani- în Parlamentul European). Pe lângă o radiografie exactă a situației riscante cu care se confruntă Europa și social-democrația europeană, puteți regăsi și propuneri de direcții și politici prin care modelul social european să fie revigorat printr-un nou Pact Social. Cei doi social-democrați de top vorbesc despre nevoia ca globalizarea să nu mai fie ”locul de joacă” al companiilor multinaționale, ci să fie readusă în beneficiul cetățenilor, dar și despre imperativul unor registre financiare globale prin care să fie combătută evaziunea fiscală și prin care sectorul financiar să fie reconectat cu economia reală și cu respectarea standardelor internaționale în domeniul muncii.  Cu alte cuvinte, Stânga europeană își recunoaște erorile și se redefinește astfel încât să recâștige încrederea cetățenilor, ca premisă și a relansării proiectului Uniunii Europene. Prin construcția sa programatică și parcursul său politic PSD demonstrează că este în avangarda acestui proiect și va juca rolul esențial pe care îl merită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.