Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

„PSD – PNL = aceeași mizerie”, obiectivul PSD

adi zabava

După 16 noiembrie, Victor Ponta și PSD au încercat să înțeleagă cât mai rapid ce trebuie să facă pentru o victorie în 2016. Dacă obiectivele personale ale premierului după înfrângerea din alegerile prezidențiale au fost asigurarea majorității parlamentare și menținerea sa în fruntea partidului cu orice preț, în cazul obiectivului de partid trebuia identificată o soluție prin care adversarul, în speță PNL, să poată primi aceleași etichete ca PSD. Astfel, social democrații și-ar putea securiza o victorie în 2016 sub protecția aparatului de partid care învinge orice altă forță când vine vorba de mobilizat voturi, dar și cu avantajul timpului scurt până la alegerile locale și parlamentare care n-ar permite apariția unei forțe politice alternative.

„Corupt” și „anti-justiție” au fost principalele etichete care le-au dăunat social-democraților și lui Victor Ponta în alegerile prezidențiale. De aici a început și lupta de a băga liberalii în aceeași oală. Iar acest lucru s-a văzut la fiecare vot din Parlament în ceea ce privește cererile procurorilor. Profitând și de naivitatea unor liberali în unele cazuri, social democrații au făcut tot ce le-a stat în putință pentru a împărți vina, pentru a eticheta întregul Parlament drept piedică împotriva justiției, pentru a-i face pe liberali egalii lor. Asta s-a întâmplat și ieri în cazul votului pentru sentorul Dan Șova, când linia impusă de social democrați în media a fost faptul că unii dintre liberali n-ar fi votat chiar la vedere, asta deși în mai toate cazurile din înregistrări sau poze a reieșit votul "pentru" al liberalilor și votul "împotrivă" al membrilor actualei majorități parlamentare.

În plus, mesajul social democraților e susținut și diseminat chiar din tabere care, teoretic, le sunt adversare. Asta pentru că, în perspectiva lui 2016, a pune semul egal între cei doi mari actori politici face bine atât PSD-ului, cât și unor mișcări politice alternative precum M10, condusă de Monica Macovei. Iar PSD primește fără rezerve ajutorul pentru că e conștient de faptul că astfel de mișcări politice au o limită de creștere care pe ei nu îi poate afecta, dar care îi poate afecta pe liberali.

Cât privește liderii partidelor, se aplică aceeași strategie de a pune semnul de egalitate. Cu un Iohannis aflat la Cotroceni, dar într-o paradigmă de comunicare diferită de cea a fostului președinte, Victor Ponta știe că adversarii cu care se va duela la alegeri și până atunci sunt în PNL. Iar când liberalii vin cu un lider nou, tânăr, femeie, care beneficiază de încrederea președintelui Iohannis, aplicarea strategiei de a arăta că Alina Gorghiu e un politician și un lider ca oricare altul n-a întârzit să apară. Abundă media de informații sincronizate cu declarațiile din Parlament ale lui Dan Șova, de luări de poziție extrem de dure venite din partea unor lideri de opinie la adresa liderului liberal, de comparații cu Elena Udrea (de altfel, prima temă de atac odată ce Alina Gorghiu a devenit președintele PNL) ș.a.m.d. Asta nu denotă altceva decât că liderul liberalilor începe să fie o figură politică luată în seamă. În contextul în care Vasile Blaga nu poate fi un purtător de mesaj decât în ceea ce privește organizarea internă, Cătălin Predoiu pare mult prea puțin prezent în media cu toate că beneficiază de pe urma legitimării venite odată cu nominalizarea pentru o viitoare funcție de premier, atunci Gorghiu pare că a preluat bună parte din lupta mediatică cu Victor Ponta și actuala guvernare, acest lucru transformând-o în ținta cea mai des atacată.

Rămâne de văzut și dacă social democraților le va reuși această strategie, deoarce pentru reușită au nevoie și de timp, de o perioadă oarecum liniștită până la alegerile din 2016. Însă schimbări bruște și dramatice pot surveni pe scena politică în urma numeroaselor scandaluri de corupție ce au drept protagoniști foști membri ai guvernului sau persoane importante din anturajul liderilor, în urma semnalelor de alarmă trase din exterior după momente precum cel de ieri din Senat sau, mai nou, în urma coalizării unei părți de electorat și a unor lideri de opinie în ceea ce privește proteste de stradă.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.