Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PSD recunoaște că România riscă infringementul, dacă nu transpune directivele europene în legea combaterii spălării banilor

Procedura de infringement

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Nicuşor Halici, de la PSD, a declarat, marţi, că proiectul de lege privind combaterea spălării banilor şi terorismului, aprobat în comisie, transpune două directive europene, menţionând că România risca intrarea în infringement în cazul în care nu erau transpuse, dar şi plata unei sume compensatorii de până la 26.000 euro zilnic.

"Directiva era obligatoriu de transpus, de fapt sunt două directive, una din 215 şi alta din 2016, şi dacă nu le transpuneam riscam intrarea în infringement şi plata unei sume compensatorii de până la 26.000 euro zilnic", a afirmat Halici, scrie agerpres.ro.

Citește și: S-a aflat! Ce salariu încasează realizatorul Rareș Bogdan și ce studii a urmat, de fapt, acesta

Întrebat despre faptul că procesul de infringement este început, Halici a explicat că "există o procedură de închidere a proceselor în momentul în care unul dintre capetele cererii pentru procesul în cauză se închide, nu mai există". "Atunci noi o să transmitem legea promulgată şi atunci procesul o să se închidă. Eventual pentru întârziere să se dea sancţiuni până la momentul adoptării legii", a mai explicat Halici.

El a spus că au fost aduse mai multe amendamente faţă de forma adoptată la Senat.

Citește și: Gabriela Firea face o nouă rectificare bugetară! De unde va tăia bani și unde vor fi realocați aceștia

"Am adus mai multe modificări faţă de Senat, cea mai importantă este cu privire la existenţa persoanelor care sunt expuse şi Senatul a eliminat persoanele expuse politic, în schimb Directiva Consiliului şi a UE prevedea clar că trebuie să existe această enumerare a persoanelor expuse politic, se spunea în directivă. Noi, ca să nu dăm interpretări şi să o ducem în altă zonă o astfel de transpunere care va fi benefică pentru România, le-am denumit persoane expuse public. Aceasta este una dintre cele mai importante modificări, altele sunt de tehnică legislativă", a spus Halici.

El a precizat că şi în legea de până acum exista prevederea privind persoanele expuse politic.

Citește și: Sorina Matei, ironizare fară precedent la adresa președintelui Klaus Iohannis : ‘Mai are puțin și se calcă singur pe pantofi’

"Acest lucru se întâmplă din 2002, prin legea 656 este aceeaşi enumerare de persoane, se întâmplă şi astăzi, în sensul că atunci când te duci şi deschizi conturi, faci tranzacţii cu anumite praguri prevăzute în directivă, vor fi monitorizate şi apoi identificate dacă acele tranzacţii sunt susceptibile de spălare de bani. (...)Nu este o extindere, este o prevedere care să nu inflameze şi mai multe societatea care este şi astăzi. De exemplu, o categorie expusă public este şi categoria membrilor Curţii supreme, Parchetului, CCR, iar la noi în România, faţă de alte state, sunt independenţi şi nu au legătură cu politica şi am decis să eliminăm, că nu au nicio legătură cu politicul", a mai spus Halici.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis marţi, la dezbaterea pe proiectul de lege privind combaterea spălării banilor, interzicerea emiterii de acţiuni la purtător şi ca asociaţiile şi fundaţiile să fie obligate să raporteze instituţiilor statului toţi beneficiarii.

Citește și: S-a aflat! Ce salariu încasează realizatorul Rareș Bogdan și ce studii a urmat, de fapt, acesta

Comisia juridică a mai decis ca persoanele fizice care exercită sau au exercitat funcţii publice importante să fie considerate persoane expuse public în sensul acestei legi. Aceştia sunt: şefi de stat, şefi de guvern, miniştri şi miniştri adjuncţi sau secretari de stat, membri ai Parlamentului sau ai unor organe legislative centrale similare, membri ai organelor de conducere ale partidelor politice, membri ai curţilor supreme, ai curţilor constituţionale sau ai altor instanţe judecătoreşti de nivel înalt ale căror hotărâri nu pot fi atacate decât prin căi extraordinare de atac, membri ai organelor de conducere din cadrul curţilor de conturi sau membrii organelor de conducere din cadrul consiliilor băncilor centrale, ambasadori, însărcinaţi cu afaceri şi ofiţeri superiori în forţele armate, membrii consiliilor de administraţie şi ai consiliilor de supraveghere şi persoanele care deţin funcţii de conducere ale regiilor autonome, ale societăţilor cu capital majoritar de stat şi ale companiilor naţionale, directori, directori adjuncţi şi membri ai consiliului de administraţie sau membrii organelor de conducere din cadrul unei organizaţii internaţionale.

Citește și: Gabriela Firea face o nouă rectificare bugetară! De unde va tăia bani și unde vor fi realocați aceștia

Raportul Comisiei juridice urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.