Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Puci' eşuat în grupul ALDE: PSD ar putea renunţa la Meleşcanu (surse)

aktual24.ro
Melescanu Tariceanu

PSD a anunţat luni că îl susţine pe Teodor Meleşcanu, senator ALDE, pentru funcţia de preşedinte al Senatului, în locul lui Călin Popescu Tăriceanu. Social-democraţii se bazează pe capacitatea fostului ministru de a convinge şi alţi parlamentari ALDE să se alăture PSD, însă planul a dat greş în prima etapă, ceea ce a determinat amânarea numirii lui Meleşcanu în fruntea Senatului.

Potrivit unor surse politice, condiţia PSD pentru a-l susţine pe Meleşcanu la şefia Senatului a fost ca acesta să garanteze că Guvernul se va putea baza pe voturile a cel puţin 4 senatori şi 5-6 deputaţi ALDE. Însă Meleşcanu nu a avut discuţii cu proprii colegi pe această temă înainte de a accepta oferta, ci s-a prezentat la grupul ALDE din Senat cu oferta colectivă.

În discuţiile din grupul de la Senat, fostul ministru de Externe a fost refuzat de toţi senatorii, deşi Meleşcanu le-a promis că reprezentanţii ALDE îşi vor păstra toate funcţiile actuale din Biroul Permanent şi că el, ca şef al Senatului, va garanta că împărţirea funcţiilor nu se va schimba în funcţie de algoritm. Mai mult, Meleşcanu le-ar fi promis colegilor din ALDE şi alte funcţii în administraţie, precizează surse parlamentare pentru STIRIPESURSE.RO.

Teodor Meleşcanu a avut însă parte de o surpriză neplăcută, pentru că toţi senatorii ALDE au refuzat ofera. Acest eşec în negocierile interne a dus la amânarea votului pentru noul preşedinte al Senatului, iar Meleşcanu are un termen de o săptămână pentru a strânge în jurul lui mai mulţi aleşi ALDE. În caz contrar, potrivit surselor politice, PSD ar putea renunţa la desemarea sa în fruntea Senatului.

Nici la Camera Deputaţilor lucrurile nu decurg conform planului PSD. Cei 4-5 deputaţi ALDE care sunt de partea PSD nu au reuşit schimbarea liderului de grup, mutare importantă în perspectiva votului la apropiata retructurare guvernamentală.  Paradoxal, anterior acceptării propunerii PSD, Teodor Meleşcanu a participat la şedinţa grupurilor reunite ale ALDE, la ora 14, fără să menţioneze negocierile cu social-democraţii. După această şedinţă, fostul ministru a participat şi la şedinţa Grupului din Senat, unde a lansat ofera PSD către proprii colegi, de faţă cu Tăriceanu.

Atribuțile de președinte al Senatului au fost preluate de senatorul PSD de Argeș Șerban Valeca, având în vedere că în plenul de luni a fost votată doar vacantarea funcției, în urma demisiei lui Călin Popescu Tăriceanu, nu și un nou senator care să conducă forul legislativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.