Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Puterile ascunse ale Uniunii Europene

Cei mai mulți oameni, chiar și dintre euro-optimiști, par să  creadă că UE funcționează ca o organizație normală. Anume că are nevoie în mod esențial de bună guvernare, coerență a scopurilor, birocrație inteligibilă, consens asupra valorilor comune, relație închegată cu exteriorul și mai știu eu ce. Această opinie este greșită.

Desigur, toate cele de mai sus ar fi utile. Dar, chiar și fără (multe dintre) ele Uniunea este un succes impresionat. După 1989 și-a mărit teritoriul și a devenit (după unele măsuri) cea mai mare putere economică a lumii. În Vest menține o rețea influență formată din state "tributare". Niciodată Principatele Române nu au fost atât de obediente față de Franța pe cât este Norvegia față de UE. În Est o altă rețea de state-client costă ceva bani, dar servesc ca protecție contra Rusiei. Apropo, UE investighează Gazprom pentru ca nu îi place cum aceasta își desfășoară afacerile. Mai departe, în deșertul din Siria, milioane de oameni speră să ajungă la țărmurile sale, cu riscul de a fi priviți ca locuitori de rangul doi sau trei. Și mai departe, peste Ocean, UE reglementează parțial activitatea companiilor de IT, precum Google. Asta în timp ce statul american suveran contribuie decisiv la apărarea Europei - numai pentru că aceasta din urmă nu are chef să cheltuiască bani cu forțele armate. Totul fără să tragă un foc de armă. Până și Federația din Star Trek pare ușor impotentă pe lângă aceste realizări.

Așadar, în ciuda bâlbelor, Uniunea Europeană a înregistrat mari succese și și-a făcut de rușine în mod repetat profeții apocaliptici. Aceeași tendință se vede și la Brexit. În numai câteva ore de la anunțarea rezultatelor referendumului lira a pierdut din valoare, firmele britanice au pierdut din valoare. Scoția și Irlanda de Nord consideră dezlipirea de Regatul "Unit". Londra ia, și ea, în considerare forme de autonomie și vrea să fie, cel puțin, parte din negocierile de ieșire. La ora la care scriu acest articol petiția pentru reluarea referendumului se apropie de 3 milioane de semnături. Perspectivele ratingului suveran de țară au scăzut. Perspectivele politice ale susținătorilor ieșirii încep să fie puse în discuție.

Ca și casa Castamere din Urzeala Tronurilor, tabăra care a dorit să părăsească Uniunea Europeană s-ar putea vedea
... depășită de situație,

Multe din aceste efecte se vor mai calma pe măsură ce comunitatea globală întelege ce vor autoritățile britanice de la viață. Dar nu se vor resorbi complet. Deja, înțeleg ca unele analize ale perspectivelor economice vorbesc de recesiune. Ca să fie haosul complet, s-ar putea prefigura un fel de criză constituțională, în care Parlamentul scoțian susține că are drept de veto privind ieșirea din UE.

Scenariul cel ai discutat de ieșire pare a fi o formă de asociere similară cu cea acordată Norvegiei, în care Marea Britanie va continua să contribuie la bugetul comunitar și, în schimb, Uniunea va continua să legifereze inclusiv pentru teritoriul britanic, permițând astfel, accesul la Piața Unică. Halal independență.

Toate acestea înseamnă putere.
Puterea este capacitatea lui A, de a-l face pe B să îl facă pe C să facă ceva ce, altfel, nu ar face. După toate aparențele Uniunea (A) determină piețele și segmente majore ale societății britanice (B) să determine societatea britanică (C) să dilueze până la golirea de sens ieșirea din UE.

Dacă nu este o victorie pentru UE, brexitul este, cel puțin, un tur de forță. Problema este că unele puteri slăbesc pe măsură ce sunt folosite. Marea Britanie suferă în urma brexitului, dar nici UE nu poate face față prea mult timp dacă asemenea provocări se repetă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.