Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin face încă un pas pentru anexarea Belarusului: Rusia și Belarus au creat condiții pentru o politică monetară unificată

kremlin.ru
Putin Lukasenko

Putin și Lukașenko se întâlnesc la Sankt Petersburg pentru Consiliul Suprem de Stat al Uniunii Rusia-Belarus, cu scopul de a integra în continuare Rusia și Belarus.

Liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, solicită un plan de aderare la Consiliul Europei pentru viitoarea Belarus democratică și APCE votează o nouă rezoluție despre Belarus.

Douăzeci de analiști politici, economiști și jurnaliști au fost vizați în cadrul unor noi proceduri penale în lipsă în Belarus.

Guvernul belarus recunoaște o creștere fără precedent a migrației, pe măsură ce oamenii legii continuă represiunile.

Instanțele din Belarus impun pedepse de cinci ani de închisoare pentru două persoane pentru donații către Regimentul Kalinouski, o formațiune din Belarus din rândurile armatei ucrainene.

Întâlnire Putin-Lukașenko

Președintele rus Vladimir Putin și dictatorul belarus Alexandru Lukașenko s-au întâlnit la Sankt Petersburg pentru reuniunile Consiliului Suprem de Stat al Statului Uniunii supranațional Rusia-Belarus, în cadrul cărora au aprobat alte programe de integrare macroeconomică, fiscală și vamală pentru 2024-2026.

În declarațiile sale de deschidere la întâlnire, Putin a susținut că Rusia și Belarus au creat „condiții pentru o politică monetară unificată”.

Potrivit lui Putin, „implementarea cu succes a 28 de programe de uniuni sectoriale” în 2021-2023 a pus bazele unui spațiu economic comun între Rusia și Belarus și a permis „lucrarea comună pentru a minimiza daunele cauzate de restricțiile ilegale occidentale”.

Lukașenko, la rândul său, a făcut eforturi pentru ridicarea restricțiilor privind tranzitul, înlăturarea barierelor comerciale asupra mărfurilor din Belarus pe piața rusă și crearea unei piețe unificate pentru petrol și gaze, descriind acestea drept „margini aspre” ale integrării Rusia-Belarus.

În cadrul ședinței Consiliului de Miniștri al Statului Uniunii din 29 noiembrie 2023, prim-miniștrii Rusiei și Belarusului au raportat că 28 de programe de integrare au fost finalizate în proporție de aproximativ 90%. Țările au convenit să înființeze un comitet fiscal supranațional care să supravegheze unificarea standardelor de TVA și accize din Belarus cu cele ale Rusiei, interzicând efectiv Minskului o politică fiscală independentă.

Analiştii avertizează că această mişcare pune în pericol dreptul suprem al statului independent de a stabili politica fiscală.

Pentru următorul ciclu de trei ani, Consiliul Suprem de Stat a aprobat 11 direcții principale pentru implementarea Tratatului de înființare a Statului Uniunii, cu accent pe politicile fiscale și vamale, cooperarea comercială, unificarea piețelor energetice și crearea unui spațiu comun de informare. Programele nu au fost dezvăluite publicului, iar detaliile lor rămân necunoscute.

Tot la întâlnire, țările au semnat o rezoluție privind înființarea unei companii comune de media însărcinate cu acoperirea afacerilor de stat ale Uniunii. Potrivit ministrului rus al Comunicațiilor Maksut Shadayev, noul holding va include patru instituții media operaționale: două ziare săptămânale, o revistă săptămânală și un canal TV.

În aceeași zi, 29 ianuarie, Belarus a semnat un memorandum privind aprofundarea cooperării în utilizarea energiei nucleare cu Rosatom, responsabilă pentru construirea și întreținerea centralei nucleare din Belarus din Astraviets, renumită pentru perioadele de nefuncționare extinse și preocupările de siguranță.

Memorandumul prevede construirea unui reactor nuclear multifuncțional de cercetare în Belarus.

Statul Uniunii, un organism supranațional format din Belarus și Rusia, a fost creat în 1999 cu scopul de a realiza în cele din urmă o fuziune aproape completă a celor două țări. După ce nu și-a îndeplinit ambiția de a conduce statul Uniunii, Lukașenko a reținut implementarea acesteia de 20 de ani.

În forma sa cea mai îndrăzneață, conceptul de stat al Uniunii prevedea o legislație unificată, integrarea politică și o monedă unică. Rusia a încercat să-și asigure dominația asupra Belarusului, legându-l de normele legale, de impozitare și de legislația vamală a Rusiei, în timp ce Lukașenko încerca să beneficieze de pe urma integrării prin obținerea prețurilor interne rusești la combustibilii fosili și ridicarea barierelor comerciale pentru mărfurile din Belarus pe piața rusă – toate fără ca Belarus să facă concesii.

După ce a rezistat multă vreme integrării și chiar a marcat-o drept o amenințare la adresa suveranității naționale, Lukașenko a cedat și a semnat un program de integrare în 2021, adâncind dependența țării de Rusia, după ce Kremlinul l-a susținut pe fondul protestelor de stradă la nivel național împotriva alegerilor prezidențiale din Belarus din 2020. .

Belarus este supus unor sancțiuni internaționale grele pentru rolul său în sprijinirea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Atacul inițial al Rusiei la începutul invaziei în 2022 a fost lansat din Belarus. Rusia a folosit de atunci teritoriul belarus ca rampă de lansare pentru atacurile asupra Ucrainei și ca loc pentru antrenarea trupelor ruse înainte ca acestea să fie trimise în prima linie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.