Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Putin, nou val de acţiuni destabilizatoare în ţările din Europa de Est

sputnik
putin

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă o analiză din cotidianul Adevărul pe tema unor posibile acțiuni destabilizatoare ale Rusiei din țările din Europa de Est, similare celor desfăşurate în Ucraina.

Adevarul:

După declararea victoriei în Siria, liderul de la Kremlin ar putea lansa un nou val de acţiuni destabilizatoare în ţările din Europa de Est, un mesaj clar pentru NATO privind puterea Moscovei.
Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, care a vrut să demonstreze Occidentului că Rusia poate obţine o victorie în Siria, se va folosi de rezultatele sale în teren pentru a transmite Alianţei Nord-Atlantice că este o putere globală majoră, ce nu poate fi ignorată.
Cel puţin aşa consideră expertul pe teme de securitate Eugen Rumer, director al programului pentru Rusia şi Eurasia din cadrul Fundaţiei Carnegie pentru Pace Internaţională.
Iar acest mesaj este cu atât mai important cu cât Vladimir Putin se află acum în campanie electorală pentru a câştiga un nou mandat prezidenţial.   Într-un interviu acordat Bloomberg cu privire la operaţiunile Rusiei în Siria, dar şi cu privire la posibilele viitoare acţiuni ale Moscovei, Rumer nu a exclus posibilitatea ca Moscova să recurgă la noi acţiuni de destabilizare în Europa de Est, similare celor desfăşurate în Ucraina.
Expertul pe teme de securitate, care în perioada 2010-2014 a fost responsabil de zona Rusiei în cadrul Consiliului Naţional de Informaţii din SUA, a insistat asupra faptului că motivele care au stat la baza acţiunilor Moscovei în Siria, dar şi modul în care Kremlinul şi-a desfăşurat operaţiunile în această zonă de conflict sunt foarte importante pentru a înţelege modul în care joacă Rusia pentru a-şi spori influenţa.
O tactică avantajoasă
„Putin a vrut să demonstreze că Rusia a obţinut rezultate semnificative în Siria. Şi, în mare măsură, aşa este. Însă ce înseamnă victoria în aceste circumstanţe? A reuşit să schimbe rezultatul războiului civil. A salvat regimul-client şi a reuşit să impună Rusia ca o prezenţă majoră în acea parte a lumii, ceea ce nu se mai întâmpla de ani buni“, a explicat Rumer. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Necheltuirea a 5,5 miliarde de lei, care ar fi trebuit să meargă în autostrăzi, drumuri naţionale, noi căi ferate, trenuri şi vagoane noi sau reparaţii de material rulant, înseamnă practic menţinerea României la o stare de subdezvoltare.
Ministerul Trans­por­tu­rilor a folosit doar 60% din cele 13,7 mili­arde de lei alocate con­form bugetului votat de Parlament în ianuarie 2017, iar Minis­terul Dezvoltării Regionale, tot 60% din cele 6,6 miliarde de lei alocate con­form bugetului, arată execuţia bu­­getară pe 2017 pe ministere, trimisă de Ministerul de Finanţe la solicitarea ZF.
În programul iniţial, Ministerul Trans­­porturilor a avut o alocare de 13,7 mi­­­­li­arde de lei, dar a folosit până la urmă din aceşti bani doar 8,2 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că 5,5 miliarde de lei au fost daţi înapoi la bugetul de stat pentru că nu au fost cheltuiţi.
Încă de la rectificarea bugetară efectuată în august 2017, Ministerului Transportului i s-au tăiat 4,7 miliarde de lei, ajungând la o alocare anuală de 9 miliarde de lei. Mai departe însă, Ministerul Transporturilor nu a reuşit să acce­lereze cheltuirea banilor, astfel încât execuţia la sfârşitul lui decembri­e 2017 este de doar 8,2 mi­li­arde de lei.
Aceasta înseamnă că au fost daţi înapoi şi după rectificarea bugetară încă 800 de milioane de lei.
Necheltuirea a 5,5 miliarde de lei, care ar fi trebuit să meargă în autostrăzi, renovări de dru­muri naţionale, noi căi ferate, trenuri şi vagoane noi sau reparaţii de ma­te­rial ru­lant, în­seamnă practic menţinerea României la o stare de subdezvoltare din punctul de vedere al infrastructurii.
Practic, într-un an cu o creştere eco­nomică record, de 7%, mai mare decât cea din China, guvernul a tăiat de la bu­ge­tul Ministerului Transporturilor a­proa­pe jumătate din suma alocată ini­ţial în proiectul de buget.  (Mai multe detalii AICI)

Libertatea:

Procesul „Mineriada din 13-15 iunie 1990” a început marți, 20 februarie. Au trecut 28 de ani de la uciderea a patru persoane, rănirea prin împușcare a altora trei, traumatizarea fizică și psihică a 1388 de participanți la manifestațiile din Piața Universității. Ulterior, peste 600 de civili au fost privați de libertate. Reținuți fără forme legale, mulți dintre ei au fost abuzați oribil în aresturile din București, până pe 21 iunie 1990. ”Curățarea” Pieței Universității a fost făcută cu ajutorul minerilor aduși cu garniturile de tren speciale. Aceștia s-au dezlănțuit orbește asupra așa-ziselor ”elemente extremiste, reacționare”, la îndemnul expres al lui Ion Iliescu, președintele ”interimar” (FSN) al României. În realitate, ”golanii” au cerut doar aplicarea punctului 8, din ”Proclamația de la Timișoara”: fără comuniști în funcțiile publice și de demnitate națională. ”Golanii” au fost  îngenuncheați. De atunci, comuniștii și securiștii au preluat pe persoană fizică România, și au adus-o până aici, în ziua judecății. A fost bine, români?
Declarațiile de la ”balconul Revoluției române” ale lui Ion Iliescu, în fața miilor de ortaci scoși direct din ”șut” și aduși la București, au fost declanșatorul unei acțiuni inchizitoriale de ev mediu întunecat.  Oameni neînarmați, în majoritate tineri studenți, bărbați și femei, au fost bătuți, agresați, reținuți și terorizați de o armată de purtători de lămpașe și de uniforme, care au vandalizat Bucureștiul. Paradoxul strigător la cer al manipulărilor feroce de atunci, a fost că manifestanții absolut pașnici, care se adunau cu zecile de mii în Piața Universității și strigau lozinci anti-comuniste, au fost denumiți ”golani”, în vreme ce trupele ministerului de interne și hoardele de mineri care s-au năpustit cu bastoane, curele, pietre din caldarâm, țevi smulse din gardurile metalice din piață peste tinerii din piață, au fost numiți ”salvatori”, ”eliberatori”. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Palestina este din 2012 stat observator ne-membru al ONU ceea ce i-a permis accesul la Curtea Penală Internațională. Dar în continuare nu este un membru deplin al ONU chiar dacă este recunoscut de 130 de țări.
Ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley spunea la fínele lui ianuarie că lui Mahhmoud Abbas îi lipsește curajul. "Pentru a obține rezultate istorice, avem nevoie de lideri curajoși", declara atunci Nikki Haley.
Președintele palestinian a mai intervenit în Consiliul de Securitate în 2008 și în 2009.
Mahmoud Abbas a cerut negocieri cu Israel într-un cadrul lărgit și nu sub egida principală a Statelor Unite, cea care a decis recunoașterea unilaterală a Ierusalimului drept capitală a Israelului. El a cerut în cadrul ONU un mecanism multilateral pentru a se ajunge la pace în Orientul apropiat.
Mai multe formate de negociere au fost propuse de către Palestina. Discuții ar putea avea loc sub egida grupului P5 – cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate – Statele Unite, Rusia, China, Franța, Marea Britanie. Sau, într-o formulă lărgită a grupului, la care s-ar adăuga Germania - într-o conferință internațională de pace.
« Ajutați-ne » i-a implorat președintele palestinian pe cei 15 membri ai Consiliului de Securitate. Mahmoud Abbas a părăsit apoi sala, în aplauzele acestor membri, neasistând însă nici la discursul ambasadoarei americane Nikki Haley și nici a omologului israelian, Danny Danon. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.