Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

R. Moldova. Datele recensământului din 2014 vor fi publicate după alegeri

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat joi - cu ocazia unei vizite la Biroul Naţional de Statistică din Chişinău - că rezultatele recensământului din 2014 vor fi date publicităţii abia peste câteva luni, dar a evitat să se pronunţe asupra unui termen exact în acest sens. Anunţul a suscitat critici severe din partea societăţii civile moldovene care susţine că publicarea acestor date abia după alegerile prezidenţiale din 30 octombrie lasă loc de manipulări şi provoacă suspiciuni în privinţa numărului real de alegători, relatează Jurnal.md, potrivit agerpres.

Citeşte şi: Un fost LEGIONAR francez, CREIERUL din spatele atentatelor de la Paris şi Bruxelles

În martie 2016, mai multe organizaţii non-guvernamentale de la Chişinău i-au cerut premierului Pavel Filip să urgenteze publicarea datelor recensământului.

Contactaţi de Jurnal TV, reprezentanţi ai societăţii civile din Republica Moldova au declarat că rezultatele acestei cercetări erau foarte importante pentru alegerile prezidenţiale din 30 octombrie. Publicarea lor după scrutin va pune la îndoială veridicitatea informaţiilor colectate în timpul recensământului.

Citeşte şi: Jumătate din ruşi cred că înăbuşirea revoltei din Ungaria a fost justificată

Anterior, Procuratura Generală de la Chişinău a deschis un dosar penal pentru delapidarea fondurilor alocate Biroului Naţional de Statistică pentru efectuarea Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor în Republica Moldova. Potrivit procurorilor, din totalul cheltuielilor suportate de BNS pentru colectarea şi procesarea datelor, 1,8 milioane de lei (moldoveneşti) ar fi fost deturnate. Pentru realizarea recensământului au fost alocate 89 de milioane de lei (moldoveneşti), iar rezultatele urmau să fie publicate până la sfârşitul anului 2014.

Cu toate acestea, rezultatele preliminare date publicităţii de către BNS relevă că Republica Moldova are o populaţie de 2.913.281 de persoane. După apariţia acestei cifre, BNS a dezminţit informaţia, fără a anunţa însă o altă cifră.

Citeşte şi: România, ACORD cu Canada: Românii pot intra fără VIZE

Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunţat în august că numărul total de electori înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor este de 3.237.032 de cetăţeni. Expertul economic Victor Ciobanu consideră că cifra din Registrul de Stat al Alegătorilor este eronată şi între datele CEC şi cifra reală a cetăţenilor cu drept de vot din Republica Moldova este o discrepanţă de circa un milion de persoane. O opinie similară este împărtăşită de cea mai mare parte a societăţii civile moldovene, de către o serie de experţi şi o parte din mass-media de la Chişinău, potrivit cărora numărul de cetăţeni cu drept de vot este de circa 2 milioane de persoane în Republica Moldova.

Citeşte şi: Gorbaciov şi Bush senior îşi dau mâna pentru o nouă reîmpăcare istorică - FOTO

Comisia electorală insistă însă asupra numărului de alegători din Registrul de Stat, indicând că la alegerile parlamentare din 2014, primul an în care listele electorale nu au mai fost perfectate de primării, fiind utilizat Registrul Electronic de Stat, numărul acestora a fost de 3.226.000 de alegători, dintre care 211.000 originari din Transnistria.

Citeşte şi: Amendă RECORD pentru un fost premier. Toată averea i-a fost CONFISCATĂ

Suspiciunea privind numărul votanţilor publicat de CEC este alimentată şi de faptul că Republica Moldova este ţara cu cea mai înaltă rată de scădere a populaţiei, de aici pleacă în fiecare zi câte 106 persoane, conform unui studiu internaţional citat în vară de Jurnal.md.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.