Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Radu Tudor analizează eliminarea SPP din Palatul Victoria: 'Este posibil ca Liviu Dragnea să fie victima unei intoxicări'

www.agerpres.ro
radu tudor

Jurnalistul Radu Tudor analizează decizia premierului Dăncilă, anunțată în premieră de STIRIPESURSE.RO, de a elimina Serviciul de Protecție și Pază din Palatul Victoria, după ce Liviu Dragnea l-a acuzat pe generalul Pahonțu, directorul SPP, că se amestecă în treburile interne ale PSD. Potrivit jurnalistului, „această posibilă decizie ar aduce cu sine consecințe grave”.

Potrivit legii 191 din 1998, SPP e singura structura legala ce asigura protectia demnitarilor romani si straini:

Art. 1. – (1) Serviciul de Protecţie şi Pază este organ de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, specializat în asigurarea protecţiei demnitarilor români, a demnitarilor străini pe timpul şederii lor în România, a familiilor acestora, în limitele competenţelor legale, precum şi în asigurarea pazei sediilor de lucru şi a reşedinţelor acestora, potrivit hotărârilor Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

Potrivit cadrului legal al Jandarmeriei, aceasta forta de ordine publica asigura paza cladirilor, nu a persoanelor:

În conformitate cu prevederile articolului 6 din Legea nr. 333/2003 Jandarmeria Româna asigura paza obiectivelor de importanta deosebita pentru apararea tarii, activitatea statului, economie, stiinta, cultura si arta, ale unor institutii din domeniul financiar bancar, a localurilor misiunilor diplomatice sau ale unor agentii si reprezentante economice straine, a sediilor unor organizatii internationale, precum si a transporturilor valorilor deosebite sau speciale se asigura cu efective de jandarmi.

Vezi și: Oamenii de știință au găsit soluția: Cum să speli fructele ca să scapi de pesticidele de pe coajă

„SPP are atributii precise in protectia demnitarilor romani si a familiilor acestora.

Jandarmeria Romana nu are nici atributul legal nici pregatirea profesionala pentru acest lucru.

E insa adevarat ca demnitarul este cel care poate decide prin proprie vointa daca cere sau nu protectia SPP. Aceasta este prevazuta legal pentru presedintele Romaniei, primul ministru, presedintele Senatului si presedintele Camerei Deputatilor.

In afara celor 4 mentionati, legea mai permite asigurarea pazei si protectiei membrilor CSAT, la cererea acestora. Lucru care se si intampla pentru unii dintre ei.

Paza si protectia reprezinta un atribut complex, care nu se rezuma la asigurarea unui sofer si a unui aghiotant inarmat, care sa previna incidente grave sau un atentat la integritatea fizica a demnitarului si a familiei acestuia.

Razboiul pornit de Liviu Dragnea cu directorul SPP este de fapt, asa cum spuneam mai sus, o componenta colaterala a starii uriase de tensiune dintre liderul PSD si presedintele Klaus Iohannis.

Vezi și: Ai putea avea nevoie de ochelari: Ai grijă la aceste opt simptome

Nimeni dintre cei care au facut dezvaluiri din interiorul sistemului in ultimii ani nu a mentionat numele generalului Lucian Pahontu in vreo actiune cu iz politic. Acuzatiile liderului PSD sunt o noutate si ele se bazeaza pe relatari la a doua mina, prin asa zisi emisari catre alti lideri PSD.

Este posibil ca Liviu Dragnea sa fie victima unei intoxicari pentru sporirea starii sale de tensiune, de suspiciune si reactie necontrolata. Cei care au pus la cale aceasta operatiune ar avea exact asta in vedere : deschiderea unui nou front de confruntare, de care Dragnea nu are nevoie acum si amplificarea elementelor de suspiciune la varful PSD, care sa duca la relatii nefunctionale intre lideri cu relatii vechi. A fost mentionat Paul Stanescu, iar in trecut aparuse si numele lui Nicolae Badalau in privinta mesajelor care ar proveni de la conducerea SPP.

Daca premierul Viorica Dancila, la sfatul lui Liviu Dragnea, isi asuma sa nu primeasca serviciile SPP, cateva elemente trebuie luate in calcul :

Premierul este beneficiar legal impreuna cu familia sa. Renuntarea trebuie facuta in scris. Renuntarea la paza si protectia premierului nu inseamna si eliminarea misiunilor SPP din cladirea Palatului Victoria, unde responsabilitatile sunt mai ample. SPP ramane in cladirea Guvernului chiar daca Viorica Dancila va fi escortata si pazita de Jandarmi, fapt care necesita o decizie scrisa a ministrului de interne Carmen Dan

Premierul Dancila este si vicepresedinte CSAT, iar aceasta postura amplifica semnificativ importanta functiei. Accesul la informatii secrete, posibilele vulnerabilitati in domeniul protectiei informative dar si dorinta unor cercuri de penetra anturajul premierului cu diverse intentii induc o necesitate stringenta pentru ca premierul sa fie protejat, indiferent cum se numeste el. Legal vorbind, Jandarmeria Romana nu poate face acest lucru

Vezi și: Adevăratul ȘOC din dosarul Tel Drum 1: Procurorii DNA, pe urmele fiului lui Liviu Dragnea

Alti ministri, membri ai CSAT, au asigurata protectia de catre SPP. Argumentul expus in paragraful de mai sus este valabil si pentru ei

In istoria SPP, de la infiintare pina in prezent, nimeni nu a decis renuntarea in-corpore, pe ratiuni politice, la protectia si paza serviciului. De la Dumitru Iliescu, primul director SPP, la Nicu Anghel, Anghel Andreescu, Neculai Stoina, Gabriel Naghi pina azi la generalul Lucian Pahontu, nu a existat un astfel de gest colectiv.

In urma afirmatiilor facute de Liviu Dragnea, este obligatoriu ca cei mentionati – fostii premieri Sorin Grindeanu si Mihai Tudose, dar si vicepremierul Paul Stanescu – sa faca precizarile cuvenite. Acuzatiile sunt prea grave sa ramana asa.

Razboiul politic din Romania isi adauga o noua dimensiune.

Cu aceiasi consecinta nefasta : irosirea energiilor pe cauze perdante, in afara nevoilor zilnice ale oamenilor si ale tarii.

Daca tot acest efort inutil ar fi canalizat pe infrastructura – de exemplu – va dati seama ca pina acum era gata auostrada Constanta – Nadlac, iar caile ferate si compania aeriana nationala erau salvate din falimentul nedeclarat in care se zbat? Sau era deja construit macar un spital nou?

Sa judecam, zic”, scrie Radu Tudor pe blog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.