Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport EY: Volumele IPO globale s-au majorat cu 87%, în acest an;capitalurile atrase au crescut cu 99%

Volumele IPO globale au crescut în acest an cu 87%, în timp ce capitalurile atrase s-au majorat cu 99% faţă de datele înregistrate în 2020, relevă Raportul EY IPO Q3 2021, publicat vineri.

Conform documentului, în cursul trimestrului III din acest an, s-au înregistrat cu 18% mai multe tranzacţii faţă de recordul anterior de trimestru al treilea, înregistrat în 2007, şi un volum al tranzacţiilor cu 11% mai mare decât ultimul record de trimestru al treilea, atins în 2020. Astfel, doar în primele trei luni din 2021 s-au consemnat 547 de tranzacţii IPO, care au atras capitaluri în valoare de 106,3 miliarde de dolari.

Per ansamblu, în primele nouă luni ale acestui an, au avut loc 1.635 de tranzacţii IPO, care au atras capitaluri de 330,7 miliarde de dolari, în creştere cu 87%, respectiv cu 99% faţă de perioada similară a anului trecut, informează Agerpres.

"Un vector important de creştere al activităţii din al treilea trimestru a fost reprezentat de revirimentul pieţelor IPO din regiunea Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa (EMEIA), în special bursele din Europa, India şi Tel Aviv, precum şi de graba candidaţilor IPO de a atrage capitaluri înainte de începerea unei scăderi anticipate a activităţii. Cu excepţia pieţei europene, pauza luată de societăţile vehicul investiţional (SPAC) în trimestrul al doilea s-a prelungit şi în al treilea trimestru. Pe continentul american, piaţa IPO tradiţională a menţinut un ritm alert, înregistrându-se 409 tranzacţii, care au atras capitaluri în valoare de 133,6 miliarde de USD. Deşi există unele semne de contracţie a pieţei, regiunea Asia-Pacific continuă să fie activă, generând 750 de tranzacţii IPO în valoare de 123,4 miliarde de USD în primele trei trimestre ale acestui an. În acelaşi timp, regiunea EMEIA înregistrează rezultate foarte bune, cu 476 de tranzacţii IPO în valoare de 73,7 miliarde de USD şi o creştere de 263% şi, respectiv, 313% faţă de anul anterior", se arată în raportul EY.

În privinţa celor mai atractive sectoare, tehnologia, sănătatea şi industria au fost din nou vedete, menţinându-se pe primele locuri în opţiunile investitorilor.

Astfel, pentru al cincilea trimestru consecutiv, tehnologia a generat cel mai mare număr de tranzacţii (419), în timp ce valoarea tranzacţiilor a atins cel mai înalt nivel pentru al şaselea trimestru consecutiv (116,4 miliarde de dolari). Pe locul secund se clasează sectorul sănătăţii, cu 287 de tranzacţii IPO în valoare de 49,2 miliarde de dolari, iar pe poziţia a treilea, cu 204 tranzacţii de 35,3 miliarde de dolari, se găseşte industria.

În ceea ce priveşte situaţia din România, din datele incluse în cercetarea EY reiese că, la sfârşitul lunii septembrie 2021, s-au atins noi maxime istorice pentru toate companiile listate. Capitalizarea bursieră s-a situat la 51 miliarde de dolari, în timp ce indicele BET a atins un nou record, cu o creştere de la an la an de 29%.

"Activitatea investiţională la bursa din Bucureşti a continuat să înregistreze o tendinţă ascendentă în T3 '21, obligaţiunile corporative predominând listările. Au fost înregistrate 8 emisiuni de obligaţiuni în valoare totală de 315,5 milioane de USD, Raiffeisen Bank plasând cea mai mare emisiune (289,8 milioane USD). Ministerul Finanţelor Publice a continuat cu o nouă rundă de vânzări de titluri de stat pentru populaţie, atrăgând o sumă totală de 217,1 milioane de USD. Interesul pentru listarea pe segmentul alternativ, AeRO, a rămas ridicat, cu 7 noi lansări care au totalizat 76,8 milioane de USD din sectoare precum tehnologia (Arctic Stream şi Connections Consult), firmele profesionale şi serviciile (Air Claim şi Appraisal and Valuation), imobiliarele (One United Properties), produsele de larg consum şi retailul (Visual Fan) şi produsele industriale diversificate (Adiss). În septembrie, numărul total al companiilor listate era de 19, cu o valoare totală de 170,3 milioane de USD, în timp ce pentru obligaţiuni existau 27 de emisiuni în valoare totală de 1,3 miliarde de USD (inclusiv titluri de stat)", menţionează Andrei Eftimie, Partener Asociat, Capital Debt Advisory, Strategie şi Tranzacţii, EY România.

Potrivit sursei citate, activitatea IPO din regiunea Americii de Nord şi de Sud nu dă semne de încetinire, iar în 2021 continuă să bată recordul de activitate din ultimii 20 de ani, atât ca număr de tranzacţii, cât şi ca valoare. În sectorul sănătăţii s-au derulat cele mai multe tranzacţii (143), cumulând 29 miliarde de dolari, în timp ce tehnologia a înregistrat cea mai mare valoare a capitalurilor atrase (60,2 miliarde de dolari), ca urmare a 122 de tranzacţii IPO.

De asemenea, în regiunea Asia-Pacific se înregistrează o evoluţie constantă în trimestrul al treilea, dar "este posibil să înregistreze în curând o încetinire pe fondul tensiunilor geopolitice şi a unei volatilităţii care pare să persiste". În acest sens, tehnologia este cel mai activ sector al regiunii, atât ca volum al tranzacţiilor (154 de IPO-uri), cât şi ca valoare (34,3 miliarde de dolari).

Pe pieţele din zona EMEIA tehnologia a consemnat 143 de tranzacţii IPO, care au atras capitaluri în valoare de 21,9 miliarde de dolari.

"O intensificare semnificativă a activităţii IPO a avut loc în Regatul Unit, unde s-au înregistrat 66 de tranzacţii (o creştere de 633%) în valoare de 15,9 miliarde de USD, ceea ce a reprezentat un avans de 124% faţă de anul anterior. Şi în India se înregistrează o evoluţie pozitivă, cu 72 de tranzacţii IPO în valoare de 9,7 miliarde de USD, cu 200% şi, respectiv, 331% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. În regiunile Orientului Mijlociu şi Africii de Nord (MENA), în special la bursa din Tel Aviv, s-au înregistrat evoluţii notabile, cu 88 de tranzacţii IPO care au atras capitaluri în valoare de 5,3 miliarde de USD, însemnând creşteri de 340% şi, respectiv, 242%", precizează analiza de specialitate.

Datele incluse în analiză provin de la Dealogic şi EY, iar cele aferente primelor trei trimestre ale anului 2021 (intervalul ianuarie - septembrie) se bazează pe tranzacţiile IPO finalizate în intervalul 1 ianuarie - 21 septembrie 2021 şi pe tranzacţiile IPO anticipate până la finalul lunii septembrie 2021. Tranzacţiile IPO prin intermediul societăţilor vehicul investiţional (SPAC) au fost excluse din toate datele cuprinse în acest raport, cu excepţia cazurilor indicate.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 312.250 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 40 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2021.

Prezentă în România din anul 1992, compania de consultanţă este liderul de pe piaţa serviciilor profesionale, cu peste 800 de angajaţi pe plan local şi în Republica Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.