Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport îngrijorător după ultimul mare cutremur din România: Avertismentul specialiştilor

cutremur seismograf

Raport îngrijorător al specialiştilor după ultimul cutremur important din ţara noastră. Autorităţile lansează un avertisment care ne pune pe gânduri. Transilvania nu este protejata de munti in cazul unui cutremur, cum se credea pana acum. Informatia apare in primul raport al specialistilor despre recentul cutremur, de 5,3 pe Richter.

Citeşte şi: Ministrul Justiţiei, prins cu minciuna: Casa de Pensii o contrazice pe Raluca Prună

Harta specialistilor de la Institutul National de Cercetare in Constructii confirma ceea ce stiam deja: acum doua saptamani, pamantul s-a miscat cel mai tare in Iasi, zona incercuita cu portocaliu, deloc obisnuit pentru un astfel de cutremur. Masuratorile au aratat insa si altceva: cutremurul s-a resimtit in Transilvania la fel ca in Bucuresti, iar asta, noteaza raportul, "limiteaza inca o data validitatea afirmatiei privind efectul de "scut" al Muntilor Carpati". "Pana in prezent Muntii Carpati erau considerati o zona de atenuare a efectelor cutremurelor catre Transilvania. La acest cutremur radierea a fost pe toata Romania, cu preponderenta pe zona Iasi, Barlad, Vaslui, dar s-au inregistrat valori foarte mari si dincolo de Carpati, Brasov, Covasna", spune directorul INFP Constantin Ionescu.

Vezi şi: Ce RUŞINE naţională: Tricolorii lui Christoph Daum au fost penibili în Kazahstan

In multe zone din Romania in acest moment nu se fac nici un fel de masuratori. Targu Mures sau Alba Iulia sunt doua exemple. In prezent, determinarile se mai fac, atentie, si pe baza unor procedee aproximative de extrapolare, asa cum e definita "tehnica" in raport. Institutul de Fizica a Pamantului a depus la Ministerul Fondurilor Europene un proiect pentru suplimentarea si innoirea aparaturii, insa n-a fost considerat prioritar, asa ca a fost respins. Masuratorile sunt esentiale, spun si specialistii japonezi, campioni la preventie, si actiune in caz de cutremur. In Romania, aveti nevoie de cat mai multe accelerometre, aparate de detectare a seismului, aveti nevoie de cat mai multe, pe tot teritoriul si pe baza lor se pot face avertizari seismice", a spus specialistul Akira Wada.

Avertizari care, la ei, apar chiar si cu 30 de secunde inainte de cutremur. Toata populatia este avertizata pe telefonul mobil. Aplicatia a fost testata vreme de 2 ani, pentru ca lumea sa se obisnuiasca treptat cu astfel de anunturi si sa nu se panicheze, si functioneaza deja de 5 ani. "Oamenii isi pot inchide aragazurile, trenurile Express se pot opri si se pot pregati pentru cutremurul ce vine pregatirea populatiei", spune specialistul. "Sa alertezi populatia Romaniei in acest moment cu cateva secunde inainte de cutremur nu este deloc benefica. Va induce panica, iar oamenii vor fi prinsi exact in casa scarii, unde nu trebuie sa fie", spune Raed Arafat, conform ProTV.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.