DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Raport: Peste 100 de deținuți AU MURIT în penitenciarele din România DOAR în 2018: Principalele cauze și statistica la nivel european

inchisoare

În anul 2018 un număr de 103 deținuți au murit în penitenciarele din România. La solicitarea ȘTIRIPESURSE.RO Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) a prezentat date privitoare la rata mortalității din penitenciarele din România pentru anul 2018.

În solicitarea trimisă Administrației Penitenciarelor am cerut să ni se furnizeze următoarele informații despre situația deținuților din penitenciare pentru anul 2018:

- câți deținuți au murit în penitenciarele din România în 2018;

- câți deținuți din totalul morților s-au sinucis;

- care au fost cauzele deceselor;

- care au fost bolile de care au murit cei ce au decedat.

Potrivit ANP numărul deceselor înregistrate în rândul persoanelor private de libertae custodiate în unităților subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor, în anul 2018, se ridică la 103. Din total 90 au murit din cauze naturale, 11 s-au sinucis, iar în 2 situații cauza decesului nu a putut fi determinată de medical legist.

Citește și: Mircea Diaconu, despre amnistie: Nici eu nu sunt de acord, mi se pare o prostie. De ce să-l exonerezi pe cel care a făcut o prostie îngrozitoare?

Într-un „top” al bolilor ce s-au dovedit mortale pentru deținuți le regăsim pe cele cardiovasculare, neoplazice (conform Dex: proces patologic de formare a unui țesut nou, tumoral, prin înmulțirea celulară exagerată care alterează structura normală a țesutului originar – cancer), HIV / SIDA sau boli respiratorii și digestive.

- Afecțiuni medicale aferente deceselor înregistrate în anul 2018:

o Boli cardiovasculare: 31

o Boli neoplazice: 25

o HIV/SIDA: 11

o Boli respiratorii: 9

o Boli digestive: 8

o Boli neurologice: 2

o Boli renale: 2

o Altele: 2.

o Cauze neprecizate: 2.

Potrivit datelor transmise de ANP în anul 2018 au fost în sistemul penitenciar un număr de 34.112 persoane. Indicele mortalității din penitenciarele din România este de 3,02 la 1000 de deținuți, iar raportat la media europeană, potrivit unor date din 2017, indicele este de 31 de decese la 10.000 de deținuți (3,1 la 1000 de deținuți). Indicele de mortalitate din România se situează în acest fel sub media europeană.

Citește și: Un lider ALDE îl UMILEȘTE pe alesul PSD pentru prezidențiale: 'Chiar dacă va alerga singur, la linia de sosire va ieşi pe locul doi'

„Se conturează, astfel, un indice al mortalității de 3,02 la 1000 de deținuți, în contextul în care media evoluției ratei mortalității în România (anii 2010-2017) este de 11, 51 la 1000 de locuitori (conform statisticilor INS). De asemenea, raportat la media europeană, ultimul raport al Consiliului Europei privind statistica populației penitenciare, SPACE I, publicat în 2017, indică un indice de 31 de decese la 10.000 de deținuți (3,1 la 1000 de deținuți). Se constată, deci, că indicele de mortalitate din sistemul penitenciar se situează sub media europeană”, au precizat reprezentanții ANP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.