Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Raport | Zece țări din UE au exportat arme în Rusia, în ciuda embargoului din 2014 după anexarea Crimeei

armament irak

Zece state UE au exportat echipamente militare în valoare de 346 de milioane de euro în perioada 2015-2020, potrivit datelor publicate de Grupul de lucru oficial al Consiliului pentru Exporturile de Arme Convenționale (COARM), în ciuda embargoului impus după anexarea Crimeei din 2014.

Aceste date din toate registrele oficiale ale exporturilor de arme ale UE-27 arată că, între 2015 și 2020, cel puțin 10 state membre ale UE au exportat în Rusia arme în valoare totală de 346 de milioane de euro. Franța, Germania, Italia, Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Finlanda, Slovacia și Spania – în diferite măsuri – au vândut „echipament militar” Rusiei. Asta include: rachete, bombe, torpile, pistoale și rachete, vehicule terestre și nave.

Pe parcursul perioadei, Franța a fost cel mai mare furnizor de arme al Rusiei dintre țările UE, cu 152 de milioane de euro (167,15 milioane de dolari). Germania, dintre care date nu există în rapoarte, dar colectate din rapoartele naționale de Investigate Europe, a urmat Franța cu 121,8 milioane de euro (134 de milioane de dolari).

În anul următor al anexării, Franța a vândut Rusiei arme în valoare de 58,9 milioane de euro, cel mai înalt nivel din perioada citată. Exporturile sale au totalizat 48,9 milioane EUR în 2016, 36 milioane EUR în 2017, 5,5 milioane USD în 2018, 2,4 milioane USD în 2019 și 300.000 USD în 2020.

Președintele Emmanuel Macron a negat acuzațiile conform cărora guvernul ar fi încălcat sancțiunile europene prin aprobarea exporturilor de arme către Rusia, spunând că unele dintre contractele de arme au fost suspendate, deoarece nu erau în concordanță cu dreptul internațional și cu situația de la acea vreme în 2014. El a mai spus că echipamentul care a fost livrat la Moscova consta în cantități mici și a marcat sfârșitul contractului înainte de embargo. Exporturile Franței au o importanță critică pentru armata rusă, cum ar fi sistemele termice de control al focului pentru tancuri și sistemele de navigație pentru avioane. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat înainte că tancurile rusești erau echipate cu camere termice atunci când atacau cea mai mare centrală nucleară din Europa - Zaporizhzhia.

Austria, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Finlanda, Italia și Slovacia au fost alte țări din UE-27 care exportau arme în Rusia între 2015 și 2020. În timp ce exporturile Bulgariei s-au ridicat la 16,5 milioane de euro, Italia a exportat arme în Rusia în valoare de 22,5 milioane de euro. Exporturile Republicii Cehe au totalizat, de asemenea, peste 14 milioane USD în aceeași perioadă.

Pe lângă vânzările de arme, țările europene au mai eliberat Rusiei aproximativ 1.000 de licențe militare în aceeași perioadă, în timp ce 75% din licențe au fost eliberate de Austria. Pe o bază de valoare, licențele emise de Franța Rusiei au depășit nivelul de 1 miliard de euro, în timp ce aproximativ 80% din această sumă a fost în 2015.

În 2008, Comisia UE a declarat că dacă armele livrate într-o țară sunt folosite într-un război, aceste livrări ar trebui oprite.

Multe dintre țările UE care au exportat arme în Rusia au folosit o lacună legală în reglementările UE pentru a-și continua comerțul în curs. Grupul de lucru pentru exporturile de arme convenționale al Consiliului a răspuns întrebărilor Investigate-Europe.eu, explicând că „embargoul UE asupra armelor conține următoarea scutire: contracte încheiate înainte de 1 august 2014 sau contracte auxiliare necesare executării unor astfel de contracte. Cifrele pe care le găsiți în baza de date ar trebui să se încadreze în această scutire. Statele membre sunt responsabile să asigure respectarea embargoului asupra armelor și a poziția comună a UE.” De aceea, concluzionează COARM, „Statele membre nu înarmează Rusia”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.