Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rasismul sistemic: Grupul de specialişti creat de ONU în urma cazului George Floyd şi-a încheiat în Suedia prima sa misiune

nbcnews.com
george floyd

Un grup creat de ONU şi format din specialişti în rasismul în rândul poliţiei după moartea afro-americanului George Floyd şi-a încheiat vineri în Suedia prima sa misiune într-o ţară, cerând autorităţilor de la Stockholm să-şi intensifice eforturile contra ''rasismului sistemic'', relatează France Presse.

''Mecanismul internaţional de experţi independenţi însărcinat cu promovarea justiţiei şi a egalităţii rasiale în contextul menţinerii ordinii'' a ales ţara scandinavă întrucât aceasta este prima care a adresat o invitaţie, a explicat Juan Méndez, unul dintre cei trei membri ai acestui nou comitet, într-o conferinţă de presă.

Vizita de cinci zile la Stockholm, Malmo şi Lund (sudul ţării) fusese stabilită înaintea intrării inedite a Democraţilor Suedezi (extrema dreapta) într-o majoritate parlamentară, a precizat el, potrivit Agerpres.

Viitoarele ţări pe care grupul de experţi le va vizita nu au fost deocamdată fixate.

Condus de Yvonne Mokgoro, o fostă judecătoare sud-africană, grupul a fost înfiinţat în 2021 de Consiliul pentru drepturile omului al ONU, după uciderea lui George Floyd, un afro-american neînarmat, de către un poliţist alb.

Potrivit ONU, vizita avea drept scop stabilirea ''bunelor practici şi a dificultăţilor'' cu care se confruntă Suedia ''în obligaţiile sale de nediscriminare în contextul menţinerii ordinii şi sistemului penal''.

''Rolul nostru aici este de a continua dialogul, indiferent de cine se află la putere, şi acesta va fi obiectivul nostru'', a explicat a treia expertă, americanca Tracie Keesee.

Grupul a cerut Suediei să creeze statistici etnice cu privire la discriminări, pentru a identifica mai bine cazurile de rasism.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.