Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Râsul lui Joker este provocat de o tulburare neurologică

Youtube.com
joker

Râsul lui Joker, personaj interpretat cel mai recent de Joaquin Phoenix, în filmul regizorului Todd Phillips, este o consecință a sindromului pseudobulbar, o tulburare neurologică de care acesta suferă, potrivit People, scrie Mediafax.

Lungmetrajul "Joker" a primit premiul Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia 2019. O producție Marvel, realizată după benzi desenate, filmul prezintă originea personajului Joker, un criminal sarcastic, interpretat de Joaquin Phoenix, în orașul Gotham, undeva la începutul anilor '80. Criticii de film au considerat că interpretarea lui Joaquin Phoenix este strălucitoare, dar, în același timp, înfricoșătoare.

Joaquin Phoenix este Arthur Fleck, un bărbat care se luptă cu mai multe maladii mintale ce îl împiedică să fie acceptat de societatea dintr-un oraș care alunecă încet-încet în haos.

Una dintre aceste tulburări mintale face ca Fleck să izbucnească într-un râs necontrolat, în momente nepotrivite, motiv pentru poartă mereu cu el un card cu un text prin care li se explică celor care asistă la crizele lui boala de care suferă. În film, nu este specificat numele bolii, dar crizele de râs sunt caracteristice sindromului pseudobulbar.

Citește și: Elton John susține că Michael Jackson a fost 'bolnav psihic' în ultimii ani din viață

Sindromul pseudobulbar este caracterizat prin tulburări motorii apărute din cauza afectării cailor supranucleare bilaterale, leziunile fiind asociate frecvent cu râs și plâns spasmodic. Sindromul apare la pacienți cu scleroză laterală amiotrofică, scleroză multiplă, maladii neurologice sau leziuni cerebrale, potrivit Mayo Clinic din SUA.

Aceste episoade pot dura minute bune, spun specialiștii, și pot provoca un sentiment de jenă, izolare socială, suferință și depresie.

"M-am gândit că el are aceste reacții pe care ceilalți le-ar considera nepotrivite", a povestit Joaquin Phoenix pentru platforma Indie Wire. "M-am gândit că filmul este un comentariu privind umorul în cultura noastra de «corectitudine politică». Cineva care a pierdut contactul cu lumea, care râdea la școală când s-a întâmplat ceva oribil. Cum să explici acest lucru directorului?", a mai spus Phoenix despre cel mai recent personaj al său.

În "Joker", izbucnirile lui Fleck erau o consecință a momentelor când era furios, jenat, șocat sau nervos, mai ales în în public. În cele din urmă, un incident din timpul unei astfel de crize va duce la coborârea în infern a lui Fleck, respectiv transformarea sa în Joker.

Potrivit Indie Wire, ideea ca personajul să sufere de sindrom pseudobulbar îi aparține lui Phillips. Phoenix, însă, spune că nu este pe deplin convins că Fleck suferă de această boală.

"Nu m-am decis ce boală este, dar mi-a plăcut ideea că de fapt era scoasă la iveală adevărata sa natură, pe care ceilalți încercau să o înăbușe", a mai spus Phoenix, care a adăugat că personajul prezintă și simptome ale sindromului posttraumatic.

Potrivit Mayo Clinic, tratamentul pentru sindromul pseudobulbar implică antidepresive și inhibitori pe bază de serotonină selectivă, ce pot reduce episoadele, dar nu pot vindeca complet boala.

Deși Fleck/Joker comite crime infiorătoare, prezentarea circumstanțelor psihologice ar putea face ca publicul să simtă empatie pentru el, spune Phoenix.

"Este greu să nu simți compasiune pentru cineva care a trecut prin traume în copilărie. Un bulb rahidian suprastimulat caută și vede pericole peste tot", a declarat actorul, completând: "Acest lucru înseamnă că acțiunile unei astfel de persoane sunt logice sau justificate? Evident că nu".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.