Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război economic între Rusia și Ucraina

Russia_Ukraine_Locator

Deși depind în continuare una de cealaltă, Rusia și Ucraina s-au lansat într-un război economic cauzat de apropierea Ucrainei de UE.

Pe data de 1 ianuarie au intrat în vigoare sancțiunile rusești contra Ucrainei. Aceste sancțiuni limitează importurile din Ucraina ca urmare a intrării în vigoare, tot de la 1 ianuarie, a unei noi faze din acordul de asociere Ucraina-UE. Rusia a suspendat și un acord de liber schimb, după care au început să ceară taxe vamale pentru importurile din țara vecină.

Ca răspuns, Ucraina a blocat importurile alimentare din Rusia începând cu data de 10 ianuarie. Acest embargo va dura până pe 5 august, dar va putea fi ridicat mai devreme dacă Rusia renunță la sancțiunile sale, informează agenția rusească TASS.

Pe lângă sancțiuni, partea rusă recurge și la mijloace mai puțin convenționale. Astfel, un sondaj făcut în peninsula Crimeea ar arăta că 93% din rezidenți ar susține că nu ar trebui încheiat un contract de furnizare a energiei electrice cu Ucraina dacă în contract se menționează că Sevastopol și Crimeea sunt teritorii ucrainiene, informează TASS. Asta deși, fără electricitatea importată, Crimeea se va confrunta, cu siguranță, cu un număr sporit de pene de curent.

De asemenea, Rusia va da în judecată statul ucrainean pentru recuperarea datoriilor. Acesta din urmă a stopat temporar plățile ca urmare a unei înțelegeri care a fost acceptată de către toți creditorii, cu excepția Rusiei, informează Business Insider.

Pe de altă parte, Dimitri Medvedev, premierul rus a anunțat că Rusia va scădea prețul oferit Ucrainei pentru gaze naturale de la 230 dolari per mia de metri cubi la 212,2 dolari. Partea rusă a citat presiunile pieței în condițiile în care gazul este tranzacționat pe piața europeană la 170 USD, informează Europa Liberă. Ucraina nu a mai cumpărat gaze de la compania rusă Gazprom din iulie 2015.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.