Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Război între Consiliului Naţional al Rectorilor și Ecaterina Andronescu: Ministrul a anunțat că vrea să modifice evaluarea şcolilor doctorale

Inquam Photos/ Octav Ganea
Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu vrea să modifice evaluarea şcolilor doctorale, iar potrivit proiectului, aceasta se va face pe baza autoevaluării instituţiilor, iar în acest caz, Agenției Române de Asigurare a Calității îi rămâne doar rolul de a primi rapoartele de autoevaluare, nu și de a face verificări, potrivit mediafax.

Citește și: Întâlnire Firea - Stănescu - Neacșu - Petrea: În #echipă

Potrivit Articolului 14 al proiectului de metodologie de evaluare a studiilor de doctorat, realizat de ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu, evaluarea şcolilor doctorale se va face de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), însă doar pe baza unui raport pe care instituţiile de învăţământ îl vor trimite Agenţiei de evaluare şi acreditare. Astfel, articolul nu explică dacă ARACIS va mai continua să facă verificări din propria iniţiativă sau se rezumă doar la acel raport.

“Evaluarea periodică a unei școli doctorale se face de către o Agenție de asigurare a calității - ARACIS, pe baza Raportului de autoevaluare a școlii doctorale, care cuprinde documente cu privire la calitatea și rezultatele cercetării științifice, precum și la calitatea resurselor umane, infrastructura de cercetare științifică și normelor proprii de reglementare”, se arată în proiectul de metodologie de evaluare a studiilor de doctorat, realizat de ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu.

În prezent, evaluarea şcolilor doctorale se face de ARACIS, care autorizează o comisie de experţi. Aceştia, la rândul lor, analizează raportul de evaluare şi verifică dacă au fost realizate standardele prin vizite la IOSUD.

De asemenea, în activitatea de evaluare a școlilor doctorale, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior cooptează studenți și experți internaționali, lucru care nu este prevăzut în noul proiect.

Tot în proiectul lui Andronescu, articolul 19 vizează că înființarea unei noi școli doctorale se realizează prin Ordin de ministru, după parcurgerea procesului de acreditare din prezenta Metodologie. Conform proiectului, evaluarea şcolilor doctorale, acreditate la data intrării în vigoare a Metodologiei, sunt evaluate odată la cinci ani.

Totodată, în proiectul propus de Ecaterina Andronescu nu este specificat nimic despre procedura de retragere a acreditării, ce se întâmplă în cazul în care sunt depistate lucrări plagiate sau ce se întâmplă dacă o instituţie nu respectă standardele de calitate.

Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), Sorin Cîmpeanu, a declarat că CNR solicită continuarea procesului de evaluare a şcolilor doctorale, pe baza metodologiei care se află în vigoare în acest moment.

De asemenea, Consiliul Naţional al Rectorilor solicită îmbunătăţirea şi revizuirea punctuală şi justificată a unor indicatori, referitor la termenul de îndeplinire a stantardelor şi extinderea cu o lună a termenului de depunere a dosarelor de autoevaluare, termen care este până pe 15 februarie.

La începutul lunii noiembrie 2018, reprezentanții Ministerului Educaţiei Naţionale a spus că studiile universitare de doctorat, şcolile doctorale şi instituţiile de învăţământ care oferă aceste programe vor fi evaluate de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior, precizând că evaluarea va avea loc periodic, iar metodologia a fost aprobată.

Evaluarea se realizează de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior sau de o altă agenție de asigurare a calității din străinătate, înscrisă în EQAR, cu cooptarea studenților și experților internaționali.

“Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior are obligația de a elabora, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, ghidul de evaluare a studiilor universitare de doctorat, iar instituțiile organizatoare de studii universitare de doctorat au obligația de a realiza, până la data de 15 februarie 2019, raportul de evaluare internă și de a solicita evaluarea de către agenția de asigurare a calității din țară sau străinătate. (...) Fiecare școală doctorală este evaluată, din 5 în 5 ani, în cadrul procesului de evaluare periodică a IOSUD, în vederea menținerii acreditării”, se mai arată în comunicat.

În prezent evaluarea programelor de studii universitare de doctorat se realizează pe domenii de studii universitare de doctorat, din cinci în cinci ani, pentru obținerea sau menținerea acreditării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.