Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Războiul Guvern-Parlament, tranşat de CCR abia peste o lună: Amânarea ratelor şi amânarea alegerilor locale, termen pe 27 mai

CCR

Curtea Constituţională a stabilit termen pe 27 mai pentru cele mai recente sesizări ale PNL asupra unor legi adoptate de Parlament: legea pentru amânarea plăţii ratelor pentru credite şi legea privind prelungirea mandatelor aleşilor locali. Ambele acte normative au fost adoptate de Parlament săptămâna aceasta, însă Guvernul reglementare deja diferit cele două chestiuni, prin ordonanţă de urgenţă.

Astfel, pe 27 mai, judecătorii constituţionali vor judeca sesizarea referitoare la Legea pentru aprobarea OUG nr.37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori şi sesizarea referitoare la Legea privind prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale.

Camera Deputaţilor a aprobat, joi, cu mai multe amendamente, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru împrumuturile date de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori. Au votat "pentru" 208 deputaţi, 103 "împotrivă", iar opt s-au abţinut.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare suspendarea, la cerere, a obligaţiilor de plată aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, pentru o perioadă care să nu depăşească data de 31 decembrie 2020, pentru unii beneficiari ai creditelor acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare, pe fondul posibilelor dificultăţi pe care aceştia le-ar putea întâmpina în rambursare ca urmare a efectelor pandemiei COVID-19 (persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, întreprinderi mici şi mijlocii, IFN-uri).

"Dobânda datorată de debitori, precum şi comisioanele aferente corespunzătoare sumelor scadente a căror plată a fost suspendată nu se capitalizează la soldul creditului existent, la finalul perioadei de suspendare. (...) Pentru debitori persoane fizice pentru care prelungirea maturităţii creditelor depăşeşte limita de vârstă prevăzută prin reglementările creditorilor de acordare a creditelor, creditorii procedează la restructurarea creditelor cu depăşirea limitei de vârstă", prevede, printre altele, proiectul adoptat.

Camera Deputaţilor a adoptat, în şedinţa de plen, propunerea legislativă care are ca obiect de reglementare prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale, ca urmare a izbucnirii epidemiei de COVID-19, cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă. Camera Deputaţilor este for decizional, proiectul fiind adoptat de Senat la data de 15 aprilie. S-au înregistrat 204 voturi "pentru", 105 "împotrivă", iar şapte parlamentari s-au abţinut sau nu au votat. Au votat împotrivă parlamentarii PNL şi USR.

Potrivit proiectului, mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc cu cel mult şase luni de la data încetării stării de urgenţă. Data alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020 se stabileşte de către Parlament, prin lege organică, cu cel puţin 75 de zile înaintea votului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.