Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rebega (Pro România), editorial în presa europeană despre certurile dintre Est și Vest

Laurentiu Rebega

Europarlamentarul Pro România Laurențiu Rebega, membru în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, a publicat în presa conservatoare din Europa (publicația New Europe), un editorial în care explică disensiunile între Est și Vest.

”În ultima vreme, se repetă o situație foarte asemănătoare. State din Est, în care alegeri altminteri corecte au instalat majorități confortabile tind să imprime politici autoritare în detrimentul cutumelor democratice occidentale. Este cazul Poloniei, Ungariei și, acum, României. De altfel, situația din cele trei țări menționate a făcut obiectul unor dezbateri parlamentare”, își începe Rebega analiza.

Europarlamentarul explică faptul că în cazul României, cu certitudine, există o confuzie generalizată. ”Cei din Occident trăiesc în confortul unor interpretări rigide, în timp ce guvernanții de la București ocolesc întrebările, furnizând răspunsuri care nu au legătură cu problemele în dispută. Se ajunge astfel la un dialog al surzilor”, descrie Rebega pe scurt situația.

Într-o perespectivă mai largă, europarlamentarul Pro România arată că, ”într-o societate, acumularea puterii într-un singur centru este alarmantă. Iar pentru democrație, acumularea puterii în mâinile unui singur om este un pericol mortal. În România acest risc este mare. Pe de altă parte, țările din Est, cu economii mai puțin performante și societăți mai fragile au tendința de a evita incertitudinea și dezordinea prin susținerea unor regimuri de mână forte. Occidentul nu înțelege acest lucru și blamează în bloc situația politică din țara respectivă. Rezultatul pe termen lung este că cetățenii acestor țări tind să fie mai mult de acord cu autoritatea locală (chiar dacă este evident că ea aparține unor politicieni controversați), decât cu criticile formale și obtuze ale Occidentului”.

Ce este grav, atrage atenția Rebega, este că ”atitudinea occidentală, repetată în acest fel, nu face decât să lărgească fisura dintre Est și Vest. Critica generală la adresa „situației” dintr-o anumită țară generează,  paradoxal, un sentiment de mândrie și de identitate de care profită, nemeritat, cei de la putere. Această critică „estică” a atitudinii Occidentului nu înseamnă o respingere a acestuia! Estul are mai multă nevoie de Uniune decât Vestul. La urma urmei, Occidentul postbelic a devenit ceea ce este astăzi, fără țările de Est. Iar Occidentul de astăzi are propriile sale probleme, deloc simple”.

Rebega caută cauzele acestui conflict Est-Vest: ”Mulți comentatori au tendința să globalizeze cauzele, evoluțiile și efectele fenomenelor de segregare identitară din lumea de astăzi. Într-adevăr, e foarte la îndemână să constați că Brexit-ul, alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA și ascensiunea constantă a partidelor de extremă și populiste în Occident se corelează cu cristalizarea unor regimuri „iliberale” în Europa de Est. Dar, deși contextul tuturor acestor fenomene este global, cauzele profunde sunt diferite. Criza Occidentului este generată de incapacitatea de a-și imagina viitorul, într-o lume din ce în ce mai accelerată. De aceea, se încearcă o întoarcere la formule economice și/sau politice care au dat rezultate în trecut. Pentru Estici, însă, viitorul este relativ simplu: el este imaginat ca prezentul actual al Vesticilor. Frustrările și crizele din societățile estice vin din incapacitatea de a se hotărî ce să facă cu propiul lor trecut. Pe scurt, atât săracii cât și bogații plâng, dar din motive diferite!”

Europarlamentarul Pro România își pune, desigur, problema ce este de făcut. ”Țările din Est sunt, încă, foarte departe de modul în care gândesc occidentalii. Pentru a micșora această distanță este nevoie, însă, de eforturi și bunăvoință din ambele părți. Desigur că forțele democratice și societatea civilă din țările estice trebuie să continue presiunile pentru democratizarea societății, dar pe de altă parte, cred că responsabilii occidentali trebuie să privească cu mai multă atenție spre Est și să ofere mai multe oportunități economice, în primul rând, pentru ca esticii să trăiască în mod real, în viața de zi cu zi, avantajele democrației și ale statului de drept”.

”De cealaltă parte, se pune întrebarea: pot Esticii să-i ajute pe Vestici?,. Răspunsul meu este: da! Argumentul este de ordin psihologic: când știi că ai în spate oameni care au încredere în tine și te vor urma, atunci tu, cel care ești în frunte, ai curajul și hotărârea de a merge înainte!”, își încheie Rebega analiza.content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.