Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Primul județ care a terminat recensământul, cu 5 zile înainte de termenul limită

Inquam Photos / Octav Ganea
recensamant 2022

Recensământul Populației și Locuințelor, cea mai amplă acțiune din acest an a Guvernului, s-a bucurat de un succes mare în județul care a uimit în prima etapă, cea de autorecenzare. Botoșaniul este primul județ care a anunțat că a încheiat recensământul, adică a atins populația rezidentă țintă estimată pentru data de 1 decembrie 2021, momentul ”zero” al recensământului. Anunțul a fost făcut, în exclusivitate, pentru STIRIPESURSE.RO, de către Valentin Popa, directorul executiv al Direcției Județene de Statistică Botoșani.

”Vreau să lămuresc câteva aspecte. Avem, deja, localități în care populația rezidentă a depășit 100%. Asta, datorită unui fenomen instalat în ultima perioadă, efectul migrator, când populația din mediul urban migrează către localitățile rurale limitrofe orașelor și municipiilor. În mediul urban avem foarte multe locuințe nelocuite, locuințe secundare, de aceea vom vedea, la nivelul întregii țări, ca în marile orașe să avem o populație mai puțin numeroasă decât ne-am aștepta, iar localitățile limitrofe să depășească gradul de 100%.

Povestea succesului de la Botoșani este simplă. Muncă și colaborare! Muncă a colegilor din Direcția Județeană de Statistică, muncă în teritoriu, muncă alături de primari și colaborare totală cu președintele Consiliului Județean, Doina Federovici (n.r. fostă senatoare PSD), și cu prefectul județului, Sorin Cornilă (n.r. de la PNL).

Ne întâlneam zilnic și au conștientizat că datele de la recensământ vor determina viitorii 10 ani ai județului și vor fi definitorii pentru comunitățile locale. Un cuvânt important l-au avut primarii tuturor localităților. Și aceștia au înțeles cât de important este recensământul pentru comunitățile lor și că timp de 10 ani nu de va mai modifica nimic.

Vreau să punctez și colaborarea foarte bună cu Protopopiatul Botoșani. Noi am știut ce rețetă să aplicăm și am avut și norocul ca oamenii politici să înțeleagă că recensământul stabilește viitorul comunităților de acum încolo.”, a precizat Valentin Popa.

În comparație cu Bucureștiul, Timișoara sau alte mari orașe, la Botoșani primarii s-au implicat în recrutarea recenzorilor, așa cum îi obligă legea.

”Am avut suficienți recenzori în toată această perioadă. Sigur, am avut și cazuri de rezilieri, dar rezervele au fost consistente și ne-am descurcat. Cât despre respingerea recenzorilor de către populație, am colaborat cu Poliția Locală. Nu s-au aplicat amenzi, pentru că oamenii au înțeles că recensământul este pentru ei și nu a fost aplicată nicio amendă.”, a mai adăugat directorul Direcției Județene de Statistică Botoșani.

Botoșaniul a avut un grad de autorecenzare de peste 50% în prima etapă de colectare a datelor de la populație, iar de Ziua Statisticianului, 12 iulie, a atins atins populația rezidentă țintă estimată de 360.000 de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.